Протягом двох тижнів інтернаціональна команда лікарів проводитиме унікальні та найскладніші операції на серці дітей

31.01.2013 18:23   -
Автор:

На операційному столі п'ятимісячна дитина. Лікарі виконують одну з найскладніших операцій – на серці. Дівчинка народилася вже з вродженою патологією. До хірургічного втручання медики вичікували час. Пояснюють, вік та стан здоров'я не давав можливості прооперувати дитину раніше. Зараз же над її порятунком працює інтернаціональна команда. Оперують харківські світила, іноземні спостерігають і готові у будь-якій екстренній ситуації включитися в справу.

Сьогодні вже четвертий день як лікарі проводять такі операції з іноземними фахівцями в інституті невідкладної хірургії. Триватимуть вони до кінця наступного тижня. За цей час планують провести близько двадцяти хірургічних втручань.

Дарина Кулікова кардіолог кардіохірургічного відділення інституту загальної та невідкладної хірургії

-Идёт работа вместе, параллельно с этим идёт обуение. Мы делимся своим опытом, а американские или западные коллеги, в зависимости от той страны из которой они прибыли делятся своим опытом, своими традициями. Своим опытом ведения определённых пациентов.

Кожна з операцій триває не менше трьох годин, кажуть медики. Тривалість залежить від складності захворювання малюка.

Ігор Бескровний кореспондент

-Після операції всі юні пацієнти потрапляють сюди – до реанімації. Тут вони знаходяться під пильним наглядом лікарів щонайменше 2-3 дні, але все залежить від патології.

Така співпраця з іноземними фахівцями у Першій столиці триває вже з 2008 року. На рахунку спільного лікування з міжнародним дитячим кардіологічним фондом не одна сотня врятованих дитячих життів. Фахівці приїжджають по шість разів на рік.

Саймон Гейл міжнародний посол міжнародного дитячого кардіологічного фонду

-Щоб мати можливість запрошувати сюди іноземних фахівців нам потрібно збирати багато пожертвувань в Америці і в взагалі за кордоном. Ще крім цього ми хочемо залучити українські інвестиції, щоб в Україні розуміли, наскільки це велика проблема. Тож щоб були залучені ще й інші пожертвування, нехай і не великі, але все для однієї спільної справи.

Кожен раз у подарунок фонд залишає медичну апаратуру. Вона надалі служить для порятунку дітей.

Девід Відовілт інженер з біомедичного устаткування міжнародного дитячого кардіологічного фонду

-Коли ми починали працювати ще п'ять років тому, то ніякого обладнання для дитячої хірургії тут небуло. А саме обладнання, яке підходило для операцій з немовлятами. Ми привезли апарат штучного кровообігу, апарат для анестезії, обігрівачі та охолоджувачі, вентилятори, монітори, дефербілятор, апарати аналізу газу крові та апарати для електрохірургії.

Всі операції проводяться безкоштовно. Пацієнтів визначають зі списку найбільш на це потребуючих.

Ігор Бескровний