“Пропусти швидку – врятуй життя”. ДАІшники вийшли в рейди

09.03.2013 22:55   -
Автор:

Ростислав Кохан чверть століття працює лікарем на кареті швидкої. Медик говорить, з кожним роком доставляти пацієнтів до лікарні стає дедалі складніше. Автозатори, під час яких більшість водіїв просто не звертають уваги на тривожний сигнал швидкої. А, щоб гарантовано врятувати хворого, його необхідно довезти не більше ніж за десять хвилин.

Ростислав Кохан лікар екстреної і медичної допомоги

-Бывают случаи, когда нам не удаётся выполнить эти нормативы и это благодаря водителям недисциплинированным, пробкам, которые они создают на дорогах и мы не можем доехать до десяти минут. Одни стараются не замечать, мы сигналим, а они стоят тупо и никуда не двигаются, другие ещё начинают подрезать,хотят показать, что они всё-таки лучше.

Найбільші порушники правил дорожнього руху – водії машин представницького класу, хоча і інші водії, які колесять дорогами України, не набагато кращі, впевнений Ростислав Кохан. Водії, каже лікар просто не розуміють банальну істину – на місці хворого, якого не вдалося врятувати, може опинитися і їх рідна людина.

Ростислав Кохан лікар екстреної і медичної допомоги

-Когда мы госпитализировали больного с инфарктом миакарда – кардиогенный шок, то каждая минута времени до стационара есть золотое время для госпитализации. Выезжаем на перекрёсток, чтобы проехать, а "Джип" подрезает и не даёт нам проехать.

Врозумити водіїв, незважаючи на всі існуючи правила, в Україні поки, не вдається.

Юрій Подзолков директор КП "Автобаза швидкої медичної допомоги міста Харкова"

-Вступив в силу закон "про екстеренну медичну допомогу" де чітко прописано – не створювати перешкод для проїзду спецалізованного транспорту, бригад екстренної медичної допомоги, які рухаються з включеним проблисковим маячком та включеним звуковим сигналом.

У Європі ж вихід знайшли, там облаштовані спеціальні смуги для медичних автомобілів. У Першій столиці, їх поява також запланована, але поки вони відсутні, співробітники ДАІ борються з порушниками за допомогою спецрейдів. Називають їх просто "Пропусти швидку – врятуй життя."

У кареті швидкої замість пацієнта – відеокамера. Завдання: проїхатися від вулиці Шевченко, через Білгородське шосе, до лікарні швидкої та невідкладної допомоги, що на вулиці Балакірєва. Спецавтомобіль супроводжує кортеж з міліцейських машин.

Але навіть завиваюча сирена і машини супроводі з написами ДАІ – не заважає деяким водіям нехтувати правилами. Всіх, хто попався на гарячому зупиняють.

-На водителя будет составлен протокол административный и выписан штраф.

Недобросовісні водії вибирають звичну для себе тактику – відмовки. Мовляв їхав, був на своїй хвилі, та взагалі пізно побачив швидку. Деякі взагалі за собою провини не мають.

-Так как я её не пропустил??? Я только её увидел сразу стал прижиматься вправо, она на скорости сто километров в час.  Ну просто так не останавливают! Так она… я всё понял.

-Своей вины вы не видите?! Ну не знаю, я не вижу.

Провину допоможе розгледіти суд. Якщо він  визнає водія винним, того покарають гривнею.

Олег Ніконенко старший інспектор міського відділу ДАІ

-Відповідно до вимог правил дорожнього руху і кодексу про адміністративні правопорушення за порушення даного пункту правил дорожнього руху на водія складається адміністративний матеріал і передбачається штраф в розмірі від 510 до 680 гривень.

За час лише малої частини цього рейду, співробітники ДАІ виявили півсотні недобросовісних водіїв. Всі правопорушення зафіксовані. Всі будуть покарані. Але це капля у морі, кажуть інспектори ДАІ. Необхідно, щоб люди за кермом нарешті зрозуміли, що не пропустивши швидку, вони можуть стати вбивцею: бо людина яку можна було б врятувати, позбулась життя через них.