Прокуроры и адвокаты: равные права и равные обязанности

30.06.2012 14:15   -
Автор:

Прокурори та адвокати: рівні права та рівні обов’язки. Ідеологія нового кримінально процесуального кодексу, що набуває чинності дев’ятнадцятого листопада,  побудована так, щоб надати і обвинуваченню, і захисту однакові можливості для роботи.  На думку фахівців, ті зміни, що чекають на судову систему України обов’язково вплинуть на все життя країни. Зникне репресивний підхід до розкриття справ. Вибивати зізнання у підозрюваного стане безглуздим, бо для суду матимуть значення тільки ті показання, які взяті під час судового процесу. Також практично унеможливлюється арешт громадянина, якщо він не скоїв тяжкий злочин. Один із авторів документу, Народний депутат України Валерій Писаренко впевнений, цей крок захистить українців від свавілля правоохоронних органів і збереже баланс відповідності провини і покарання.   

Валерій Писаренко ,Народний депутат України:

-Мы устанавливаем правила, по которому надо в первую очередь устанавливать залог, и только по отдельным тяжким и особо тяжким преступлениям суд может пойти на другую меру пресечения, а это значит что немножко разгрузятся СИЗО  и присутствие в них людей, которые например украли курицу где-нибудь в селе и за это их сразу отправляют в СИЗО.

У кодексі, крім застави з’являється і ще одна форма очікування суду -  домашній арешт. До того ж суттєво скоротиться термін досудового слідства. У документі прописані доволі жорсткі терміни на збирання доказів. А зникнення такої процесуальної норми, як додаткове розслідування, переконує ще один із авторів документу Андрій Портнов, кардинально змінить саме ставлення до українського судочинства.

Андрій Портнов ,радник Президента – керівник Головного управління з питань судоустрою адміністрації Президента України:

-Треба буде готувати справу більш ґрунтовно, більш фахово, інтелектуально. Із суду буде два виходи: буде вихід виправдовувальний, і вихід обвинувальний. Третього виходу новий кодекс не передбачає. Ні якого додаткового розслідування. Щоб там не було.

Кодекс прирівняє дві сторони процесу. Кожен з учасників отримає право збирати власні докази по справі. Сьогодні у прокурора для цієї роботи – велетенський слідчий апарат. Адвокат може розраховувати тільки на себе та своїх помічників. У кодексі вводиться нова фігура – слідчий суддя, який візьме на себе і виконання завдань захисту зі збирання доказів, і контроль за всіма процесуальними діями, пов’язаними з обмеженням прав чи свобод людини.  Негласне слідкування за підозрюваним, обшук або виїмка документів –  під повним контролем суду. По закінченні слідства  –  всі зібрані докази у відкритому доступі для обох сторін процесу. Незвично. Тому і адвокати, і прокурори вже зараз готуються до нових правил гри. У країні проводяться чисельні семінари, де майбутні суперники не тільки шукають недоліки закону, які можна використовувати у процесі на свою користь, а і вчаться співпрацювати один з одним.  

Олександр Дроздов, адвокат:

-Все прекрасно понимают, и практики, которые в дальнейшем будут сторонами процесса. И сторона обвинения, и сторона защиты им придется действовать по новым правилам, поэтому основная задача, и цель данного семинара – это обменятся мнениями, пока что на таком теоретическом плане, с учетом практического опыта, который мы имеем по старому кодексу, о том как мы будем в дальнейшем  применять новые нормы.

Не обвинуватити, а довести провину – різниця суттєва, впевнені і науковці, і практики. За статистикою в Україні за рік виноситься у середньому нуль цілих дві сотих відсотка виправдувальних вироків. Дві тритини громадян, які перебувають під слідством – отримують від суду термін за ґратами. А по сорока відсотках справ розгляд тягнеться необґрунтовано довго. Сумний рекорд тривалості процесу – одинадцять років.

Євген Терпелюк ,старший прокурор прокуратури м. Харкова:

-В Европейском  сообществе, как оправдательные приговоры, так и обвинительные приговоры они где-то равны. Это говорит о том, что в Европейской модели развит принцип  состязательности сторон, нет обвинительного уклона. Новый процессуальный закон он внедряет такой механизм, такие процедуры, которые позволяют нам повысит состязательность. Чтобы судья как арбитр оценивал позицию как обвинения, так и защиты и исследовал те доказательства представленные с двух сторон.

Через чотири з половиною місяці новий кримінально-процесуальний кодекс набуде чинності. Часу, аби слідчі, прокурори та судді ознайомилися з новими положеннями законодавства – достатньо. Але, впевнені фахівці, щоб правова система, затверджена у державі, запрацювала, як належне, необхідно, щоб і громадяни вивчили свої права. Коли це станеться, тоді і Україна зможе наблизиться до Європи.