Программы реконструкции, развития, образовательные проекты будут реализованы в Харькове в 2016 году

12.12.2015 13:04   -
Автор:

Місцеві бюджети на наступний рік планують прийняти до двадцять п’ятого грудня. Чекати ухвалення головного кошторису країни не потрібно. Так вказано у державному кодексі. До цієї дати у Харкові планують провести сесію міськради. Фахівці мерії запевняють, проект кошторису вже готовий.

Тетяна Таукешева заступник Харківського міського голови – директор Департаменту бюджету і фінансів

В проекте бюджета предусмотрено повышение минимальной зарплаты на 12,5% по сравнению с 1 январём текущего года. С 1 мая 2016 года она увеличивается до 1450 грн, с 1 декабря – 1550 грн.

Дохідна частина бюджету у 2016 році складе понад шість мільярдів двісті мільйонів гривень. Бюджетні ж витрати дорівнюватимуться прибуткам, зазначила Тетяна Таукешева. Гроші будуть направлені не лише на утримання бюджетних закладів, а й на розвиток міста. Будівництво метро, реконструкцію скверів та парків, ремонти доріг. Окрема увага буде до сфери освіти, зазначили у мерії. Зокрема, заплановане відкриття ста нових класів та двадцяти нових груп у дитсадках. Планують більше грошей виділяти на харчування малят.

Тетяна Таукешева заступник Харківського міського голови – директор Департаменту бюджету і фінансів

Сегодня у нас питание в детских дошкольных учреждениях 15 грн. С 1 января мы прогнозируем 17 грн. Если будут изменения по ценам, в обязательном порядке нормы умножаются на цены и предложим внести изменения. Вы же знаете, от этой суммы не только бюджет платит. 60% – родители, а 40% – бюджет, согласно действующему законодательству.

Окрім того, інформують освітяни, з наступного року у дитсадках почнуть оновлювати дитячі майданчики. У планах мерії встановити їх близько сотні. Обиратимуться ті, що найбільше застаріли, каже директор Департаменту освіти Ольга Деменко. Крім цього і в дитячих садках, і в школах вперше з настуного року за рахунок бюджету почнуть замінювати вікна.

Ольга Деменко директор Департаменту освіти

На сегодняшний день формируется список учреждений, где будут меняться окна. Конечно же, это должны быть самые первоочередные работы.

Фінансуватимуть наступного року і програми з енергозбереження у комунальному господарстві. Бо це є ефективним, кажуть фахівці. Лише цьогоріч економія від цієї програми склала двадцять вісім мільйонів.

Віктор Кітанін директор Департаменту комунального господарства

Только в этом году сэкономлено около 28 млн грн, которые израсходуются не только зарплату, но и как оборотные вкладываются в дальнейшее повышение энергоэффективности. Так как коммунальные предприятия имеют оборудование с Советских времён, которое потребляет большое количество электроэнергии.

Тож і наступного року керівники міста планують продовжувати замінювати застаріле обладнання на комунальних підприємствах. А також впроваджувати інноваційні енергоефективні технології. А саме реконструюватимуть насосні станції, тепло та водомережі, зазначили керівники Харкова. Продовжуватимуть у місті наступного року і проект з капремонту місць масових військових поховань. За останні п'ять років у Харкові оновили всі братські могили, зазначив Віктор Кітанін. Наступного року займуться і тими, що зараз є безгоспними.

Віктор Кітанін директор Департаменту комунального господарства

На 2016 год мы просим предусмотреть 1,5 млн грн – это капремонт братской могилы Советских воинов на городском кладбище №10, и 234 тыс 100 грн капремонт Комплекса Славы в Лесопарке, там частичный капремонт, 700 тысяч.

Наступного року існуючі житлові програми в місті будуть діяти і надалі. В цьому переліку і молодіжне кредитування і програма «тридцять на сімдесят», що дозволяє людям, які потребують покращення житлових умов сплачувати тільки сімдесят відсотків вартості нової квартири, а залишок компенсується з бюджету. Крім того, за словами віце-мера Михайла Фатєєва, житлові програми будуть значно розширені новими пунктами. Один з таких, наприклад, має дати змогу купувати квартири робітникам бюджетної сфери – лікарям, вчителям, соцпрацівникам, бібліотекарям.

Михайло Фатєєв заступник міського голови – директор Департаменту економіки та комунального майна

Предлагается дать возможность приобретать доступное жилье за счет дешевых кредитов. Кредит предоставляется исходя из стажа работы: со стажем работы до десяти лет кредит под пять процентов годовых, от десяти до двадцати лет кредит под три процента годовых и свыше двадцати лет беспроцентный кредит.  Кредит предоставляется сроком на пятнадцать лет, до пятнадцати лет по желанию.

Пільгові безпроцентні кредити, за словами владників, планується надавати і учасникам АТО. Хоча, зазначає віце-мер, робота в цьому напрямку ведеться і цього року. А от ще один новий пункт житлової програми, що діятиме з наступного року, може спростити життя для багатьох мешканців Харкова, незалежно від їх місця роботи і статусу.

Михайло Фатєєв заступник міського голови – директор Департаменту економіки та комунального майна

Это строительство доступного жилья для работников предприятий и организаций любых форм собственности. Суть этой программы заключается в том, что из бюджета компенсируется 40 процентов стоимости приобретаемой квартиры. Но при этом предприятие, которое рекомендует своего работника, из этих сорока процентов, двадцать процентов, двадцать процентов возвращает в городской бюджет.

Минулого року на кожну з міських житлових програм з місцевого гаманця виділялось по п'ять мільйонів гривень. Сума, яка буде виділена у дві тисячі шістнадцятому, за словами владників, ще корегується. Зміни може очікувати і сам бюджет міста. Через те, що зараз у Верховній Раді розглядають проект нового податкового кодексу. У разі його ухвалеть, та він набуде чинності кошторис Харкова буде переглянуто.