Профілатика грипу. Порада епідеміологів

16.11.2012 17:16   -
Автор:

Попереджені – значить озбороєні, впевнені харківські епідеміологи. Перед початком епідсезону вони очікують, що в Україні цьогоріч буде два нових штами грипу. Тому нагадують – від них можна врятуватись вчасною профілактикою.

Лариса Бідненько завідувач епідвідділу головного управління Держсанепідслужби

-В первую степень – это вакцинопрофилактика мы предлагем. Потому что грипп изменчив, ежегодно штамы меняются. И поэтому самым действенным методом является вакцинопрофилактика.

Щеплення треба зробити за два тижні до початку епідперіоду, говорять фахівці. Але це задоволення не з дешевих. Одна вакцина коштує близько вісімдесяти гривень. На Харківщині вже два роки поспіль з облбюджету виділяються гроші, аби незахищені працівники бюджетної сфери змогли пройти вакцинацію.

Тетяна Тонкошкур заступник начальника головного управління Держсанепідслужби

-Щеплюються за рахунок цього перш за все медпрацівники, які є провідною групою ризику епідемічного, бо вони першими зустрічаються із цією проблемою І щеплюються також діти інтернатних закладів, вихованці, вихователі, працівники освітянської сфери.

Окрім щеплення, можна слідувати й відомим профілактичним заходам. Уникати місць масового скупчення людей, вдягатися за погодою, вживати вітаміни. Якщо людина таки відчула перші симптоми захворювання – не варто займатися самолікуванням, говорять фахівці.

Тетяна Тонкошкур заступник начальника головного управління Держсанепідслужби

-Якщо не звертатися вчасно до лікаря – то, звичайно, можуть бути ускладнення перебігу інфекції, може бути тяжкий перебіг інфекції.

Та поки в харків"ян підстав для хвилювання немає. Саме у нашому місті – найнижча кількість захворювань на ГРЗ. А грипом не захворів жоден мешканець, запевняють лікарі.

Олена Завгородня Ярослав Кононенко Харьковские Известия