Процедуру для строительства частного дома в Украине упростили

24.07.2019 13:48   -
Автор:
В Україні спростили процедуру оформлення необхідних документів та декларативний принцип отримання права на забудову приватних будинків. Як повідомили у Мінрегіоні, про старт будівництва необхідно просто повідомити відповідний місцевий структурний підрозділ з питань містобудування та архітектури. Щоправда, маючи на руках вже будівельний паспорт на майбутній дім. 
 
У будівельному паспорті відображаються містобудівні та архітектурні вимоги до розміщення і будівництва:
1 – індивідуальних (садибних) житлових будинків до 500 кв. м в межах населених пунктів;
2 – садового, дачного будинку не вище 2-х поверхів (без урахування мансардного поверху) до 500 кв. м поза межами населених пунктів (на територіях дачних і садових товариств);
3 – господарських будівель і споруд, гаражів, елементів благоустрою та озеленення земельної ділянки.
 
Для отримання паспорту українцям потрібно звернутися до місцевого структурного підрозділу з питань містобудування та архітектури, або ж до Центру надання адміністративних послуг з пакетом документів. 
 
– заявою на видачу будівельного паспорта;
 
– копією документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою (завірену нотаріусом або організацією, яка його видала);
 
– ескізними намірами забудови. Ескіз можна зробити самостійно або це може зробити архітектор;
 
– проектом будівництва (якщо є);
 
– засвідченим нотаріально документом, що підтверджує згоду співвласників земельної ділянки (якщо вони є) на забудову.
 
Після цього, контролюючі органи перевірять все на законність. І якщо все відповідає вимогам, паспорт можна буде отримати  в десятиденний термін. Безоплатно. Про старт будівельних робіт люди повинні також повідомляти контролюючі органи. І зробити це варто не пізніше ніж за день до старту зведення приватного будинку.