Проблеми іноземців у Харкові

26.07.2013 19:51   -
Автор:

Іносент мешкає у Танзанії. У Харкові він отримав вищу освіту і тепер їде на Батьківщину. За роки навчання,- каже хлопець, документи, що посвідчують особу, міліціонери у нього перевіряли не часто.

Іносент студент із Танзанії

-Последние два года не часто, в предыдущие года часто спрашивали. В основном возле ж/д вокзала или автовокзала.

Однак науковці говорять про трохи інакшу ситуацію. За даними Харківського інституту соціальних досліджень, ставлення саме правоохоронців до іноземних студентів – це серйозна проблема.

Марія Колоколова науковий співробітник Харківського інституту соціальних досліджень

-Милиция не выполняет функцию свою, правоохранительную. Не может им помочь в случае каких-то конфликтов, с прохожими на улице, с тем, когда их ограбили и так далее.

Більше того,- запевняє Марія Колоколова, правоохоронці постійно в них перевіряють студентські квитки, пропуски до гуртожитків, договори про аренду житла, хоча не мають на це права. Юристи данні науковців підтверджують.

Олег Михайлов юрист

-Вместо того, чтобы обеспечить безопасность иностранных граждан, пребыващих на нашей територии, очень часто сотрудники милиции, пользуясь незнанием не только законодательства, а и знаний русского и украинского языка в полном обьеме, пользуются просто, чтобы взымать преступным образом денежные суммы для того, чтобы обагатиться.

З метою аби перевірити чи всім інозмецям безпечно на території України, міліціонери проводять анкетування. На постах ДАІ. Запитують водіїв з різних країн.

Окрім того, -кажуть правоохоронці, з іноземцями вони постійно проводять роз'яснювальну роботу. Розповідають куди треба звертатись у разі протиправних дій міліціонерів по відношенню до них.

Олексій Свиридов старший інспектор ВЗГ ГУ МВС України в Харківській області

-Если у него есть проблемы с сотрудниками милиции, тот он обращается в прокурутуру по месту нахождения.

Андрій турист із Москви

-Один раз нас остановили, просто поинтерисовались, проверка документов и все. Все аккуратно, культурно.

А коли безкультурно, кажуть вже працівники ДАІ, вони фіксують всі скарги від іноземних громадян.

Олег Ніконенко начальник відділу профілактичної роботи УДАІ в Харківській області

-Если говорить о жалобах и нарушениях, то мы зарегистрировали за шесть месяцев этого года четыриста сорок пять заявлений от граждан других государств. Сто тридцать шесть, это примерно тридцать процентов- это были жалобы. По каждой из них были проведены проверки.

Та при цьому, -каже Олег Ніконенко, не слід забувати, що й самі представники інших країн, також часто порушують закон. Якщо казати лише про правила дорожнього руху, то за півроку за участі іноземців на території Харківщини сталось більше 600 ДТП. У них- двадцять 8 людей загинуло.

Євгенія Кутнова