Проблема наповнення класів дітьми в Україні

27.06.2012 23:27   -
Автор:

Проблема наповнення класів дітьми в Україні існує не один рік. За нормативами міністерства освіти, в повноцінному класі загальноосвітнього закладу повинні здобувати знання не менше тридцяти учнів, а насправді їх не більше двадцяти. І така картина характерна навіть для великих шкіл у селищах, або райцентрах області. В глибинках – ще гірша ситуація. Так, у Близнюківському, СахновщИнському та Двурічанському районах у шкільних класах вчиться по десять, а то й по сім осіб. Щоб уникнути нерентабельності та оптимізувати процес чиновники вирішили об"єднати деякі класи, чи навіть школи, або на місці старих освітніх закладів відкривати нові. Завдяки цьому вдалося наповнити учнями понад двісті класів в регіоні. Цього року напівпорожних аудиторій стане менше і через трохи ліпші демографічні показники.

Євген Савін заступник голови Харківської облдержадміністрації

-Так у минулому році кількість дітей шкільного віку за останні роки збільшилась на 1 тисячу 600 учнів. Крім того, 2012-2013 навчальному році очікується 21 тисяча 800 першокласників, що на 1 тисячу дітей більше, ніж у минулому році.

Оптимізація шкіл не зашкодить самим учням. Часто батьки сільських школярів переймаються, що їх дітям доведеться долати десяток кілометрів, аби дістатись навчального закладу. Проходити таку відстань пішки особливо важко взимку. Але чиновники заспокоюють: цьогоріч проблема підвозу учнів до шкіл вирішиться повністю. До початку нового навчального року область отримає додатково сорок сім шкільних автобусів. Їх придбають за кошти державної субвенції.

Олександра Суфіянова, Харьковские Известия.