Про Харків після війни: Ігор Терехов про долю мегаполіса (відео)

01.03.2023 10:42   -

Доля найбільш понівечених російськими військами спальних мікрорайонів Харкова, будівництво нового кварталу та перспективи міста після Перемоги. Про все це в деталях міський голова розповів в ефірі «Лютий LIFE».

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Після нашої перемоги, після того як закінчиться війна, нам багато чого доведеться будувати. Вирішить це питання і Північна Салтівка і інші райони міста Харкова. Але, що стосується Північної Салтівки, то там буде нове будівництво. Там буде реконструкція, а не залатання дірок. І буде реовація цілих мікрорайонів. Що стосується нового будівництва, – то це буде сучасніший мікрорайон, і сучасніші будинки, 6-ти, 7-ми поверхові будинки. Вони будуть побудовані по всім новітнім технологіям: енергозберігаючим технологіям з автономним котельням, автономним водопостачанням. І, авжеж, з підземними паркінгами. Які будуть двійного призначення. Це укриття і розміщення автівок жителів цього чи іншого будинку.

Також зараз спеціалісти, які розробляють новий генеральний план мегаполіса, парцюють і над тим, де б створити меморіальний комплекс, що має стати історією того, що накоїв російський агресор з Харковом за час війни. Щоправда мешканці найбільш зруйнованої 16-ти поверхівки проти того, щоб їх будинок став меморіальним комплексом просто неба і своєрідним символом цієї страшної війни.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Оскільки це душевний біль людей, підкреслив міський голова. Тому зараз розглядається інша будівля. Але кожен момент, підкреслив мер, буде ухвалювались з урахуванням громадської позиції. Особливо ювелірно будуть підходити до реновації центральної частини міста.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ці будинки – це наша історія. І просто так відкинути її просто неможливо. Це наша архітектура, це Слобожанська архітектура. Це українська архітектура. І ось я зробив пропозицію Лорду Фостеру, щоб він зберігаючи наші традиції зробив нове того, що не було в Харкові. Рейхстаг. Ви ж пам’ятаєте, що Лорд Фостер робив проекти Рейхстагу , де залишив центральну частину, а все інше в стилі хай тек – у сучасному вигляді. Ось я зробив пропозицію. Він задумався, потім сказав так. Я дуже хочу, щоб ця будівля була пам’яткою. Щоб ми пам’ятали ці жахи. Цю жахливу війну. Але залишити центральну частину, а потім створити сучасну. Так, як ми створюємо сучасне місто , так і ми будемо створювати сучасну будівлю державної адміністрації.

Взагалі вважає мер міста, післявоєнний Харків має бути прогресивним, сучасним, екологічно чистим, містом з потужною економікою, містом новітніх технологій, містом для людей. В Харкові, за попередніми підрахунками, житиме від 2 до 2,5 мільйонів людей.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Так, дуже багато людей поїхало. Але вони, знаєте, залишилися харків’янами. Студенти, так, ми мали до війни 300 тисяч студентів, які навчалися в харківських університетах. Вони виїхали, бо неможливо зараз навчатися офлайн. І вони теж хочуть і чекають, коли закінчиться війна , коли буде Перемога, аби приїхати до міста Харкова. Це їх стимул. Буде у нас наука, буде у нас виші, це дуже важливо. І наші студент повернуться, будуть нові студенти. Нам дуже потрібно, щоб Харків був студентським містом. Бо це приток. Дуже багато буде харків’ян, які повернуться. Я розраховую, що десь 95% повернуться. І вони чекають, щоб можна було повернутися.

ОСТАННІ НОВИНИ