Прививки от кори теперь бесплатны для всех без исключения

13.05.2019 14:16   -
Автор:
Епідемія кору в Україні набула масштабності. З початку року вже захворіли понад 45 тисяч українців. Від ускладнень померло 16-ро людей. І кір, яка важається однією з найнебезпечніших інфекційних захворювань, що передається повітряно-крапельним шляхом, не відступає. І так як специфічного лікування від кору немає, єдиним способ вберегтися – є вакцинація. Раніше вона була безоплатною тільки для дітей та людей груп ризику, відтепер безкоштовна для всіх. Дорослій людині, зазначають в Мінохорони здоров"я, достатньо зробити лише одне щеплення для формування імунітету
 
Дорослі будь-якого віку тепер теж можуть безоплатно вакцинуватися від кору, паротиту та краснухи вакциною КПК. Досі безоплатно вакцинуватися проти кору могли дорослі до 30 років, що контактували з хворими, і люди з груп професійного ризику (медики, освітяни, військові, студенти). Втім кількість хворих на кір серед дорослого населення постійно зростає. Зараз безоплатно щепитися від кору зможуть дорослі будь-якого віку. Вакцинація гарантована всім дорослим. 
 
Також у МОЗ зазначають, що в умовах спалаху і постійного зростання захворюваності на кір через недостатній рівень вакцинації, великий ризик захворіти існує і для немовлят. Тому малюкам дозволили робити безоплатне щеплення від кору вже з шести місяців. Доза не рахуватиметься як перша, а вважатиметься “нульовою”, тож далі всі щеплення проводитимуться як планові за Календарем. Їх також можна зробити безоплатно у комунальному медзакладі, де пацієнт підписав декларацію з сімейним лікарем чи педіатром. А на початку літа така ж безкоштовна вакцінація буде доступною і у приватних медустановах та у лікарів-приватників, які підписали договір з Національною службою здоров’я України.