Приватизація землі сільськогосподарського призначення

30.10.2012 16:56   -
Автор:

З початком земельної реформи в Україні відбувся перерозподіл сільськогосподарських угідь. Поступово з`явилася і велика кількість дрібних агропідприємств. Їхні представники та землевпорядники Харківщини зібралися, аби обговорити питання охорони земель, адже, кажуть, останнім часом існуюча в Україні система раціонального використання землі порушилася. В результаті – родючість сільгоспугідь значно погіршилася.

Петро Сіриков представник аграрного університету

-Так за останній час значно знизилась родючість грунтів, внаслідок природничих та технічних заходів землекористування, зменшився вміст гумусу і поживних речовин в грунті, посилюються ерозійні процеси, розширюються площі кислих і деградованих земель.

Щоб якось зарадити ситуації, на законодавчому рівні вирішили. Кожен сільгосппідприємець може користуватися землею лише на підставі проекту землевпорядкування. В якому повинна бути вказана вся інформація, починаючи від площі та раціонального використання ділянки до еколого-економічного обгрунтування сівозмін. Зараз державна інспекція сільського господарства розпочала роботу з проведення відповідних семінарів та перевірок агропідприємств на наявність таких документів.

Дмитро Царьов представник Державної інспекції сільського господарства України в Харківській області

-По состоянию на 01.10.2012 на территории Украины вісімнадцять тисяч п`ятсот п`ятнадцять власників та землекористувачів, які використовують земельні ділянки сільгосподарського призначення для ведення товарного сільгоспвиробництва площею понад сто тисяч гектарів, з яких лише 273 господарства – а це 1,5% розробили проекти землеустрою.

Якщо охочих розробляти проекти землеустрою не побільшає, застерігають спеціалісти з контролю та охорони земель, то з першого січня наступного року таких недбайливих господарів землі притягуватимуть до адміністративної відповідальності. Та каратимуть штрафами від п`яти до восьми з половиною тисяч гривень залежно від розміру земельної ділянки.

Олександра Суфіянова, Віктор Ноздрачов, Харьковские Известия.