Пріоритетне завдання держави – знайти покинутим дітям матерів і влаштувати їх у родини

08.03.2013 18:57   -
Автор:

В родині Шелупець тепер десятеро дітлахів. А колись було всього три сина. Втім Олена з чоловіком ТАК забажали доньку, що вирішили взяти на виховання  дівчинку з інтернату.  

Олена Шелупець прийомна мати

-Я пришла в службу и говорю, мы хотим дочку. Вот она эта девочка. Она пришла к нам и пошло. Она попросила сестричку. Мы взяли сестричку. Потом мы взяли братика и сестричку. А потом ещё 5 детей в нашем районе, мы их тоже взяли. Наша мечта сбылась. Я имею всё, муж, дети, которые меня понимают и любят.

Саме Настя стала ініціатором того, щоб невеличка прийомна родина перетворилась в цілий будинок сімейного типу.

Анастасія 10 років

-Мальчики играют в футбол, всё такое, мне стало скучно. Нам предложили со службы Кристину, мы взяли, хорошая девочка.

Христина 8 років

-Когда они за мной пришли, я была очень рада.

Їх неприховану радість і щастя видно у всьому – поки батько на роботі, діти разом з матір'ю готують, займаються уроками і рукоділлям, вправно справляються з побутовим клопотом. Такий же мир і благополуччя панує і в сусідньому будину дитячого містечка "Отрадне" в родині Тетяни Старченко, яка, щоправда, сама займається вихованням дітлахів.     

Тетяна Старченко прийомна мати

-Я нецеленаправленно к этому шла. Просто познакомилась с Пашей и Максимом и не смогла пройти мимо них. Потом у меня появилось ещё шестеро приёмных деток. Вот. Теперь мы живём здесь. У меня 10 детей, потому что ещё двое своих родных.

Той самий Павло, який одним з перших став прийомним сином – тепер основний помічник.

Павло прийомний син Тетяни Старченко  

-Мама Таня, наша приёмная мама, она интервью брала у нас всех. Мой братик Максим сказал, что хочет маму.

За кілька місяців Павло і Максим, втім як і всі інші дітлахи, відчули себе єдиною родиною.

Максим прийомний син Тетяни Старченко

-Здесь мы живём. Здесь Паша, я, Саша и Русик. Здесь спит Паша, здесь спит Русик, тут Саша, а тут я. Здесь мы играем на компьютере. На этом столе мы занимаемся. У нас очень много книг. Смотрим телик. Убираем в комнате.

Ганна власна донька Тетяни Старченко

-Помогаем ей всегда, готовить, за Тёмой смотреть, за Соней, в садик, в школу отводить, заниматься, но в основном помогают заниматься вот там в первом домике воспитатели.

Протягом лише минулого року майже вісімсот харківських дітей були влаштовані до сімей. Все це наслідок соціальних ініціатив Президента України, указом якого було затверджено національну стратегію соціального сирітства. Тож у Харківській області приоритетними напрямком цієї роботи, стало сімейне усиновлення, зазначає губернатор Михайло Добкін.

Михайло Добкін голова Харківської облдержадміністрації

-В области усыновлены 144 ребёнка, из которых 117 или 81% усыновлены гражданами Украины. За прошлый год правовой статус сирот получили 714 детей, на 67 детей меньше по сравнению с предыдущим годом. Это говорит об уменьшение количества случаев социального сиротства в нашей области.

В свою чергу фахівці соціальної служби розпочали роботу з тим, щоб якомога раніше виявляти сім'ї, які не зовсім спроможні виховувати дитину.

Тетяна Печерських начальник служби у справах дітей Харківської облдержадміністрації

-Зайняли таку проактивну роботу. Якомога на ранньому етапі виявити таку сім'ю і допомогти так, щоб дитина з цієї сім'ї не вийшла. Головне, що дійсно сім'ї почали відслідковуватися на ранньому етапі неблагополуччя, коли батьки починають втрачати роботу, на етапі розлучення, коли дійсно дитині потрібна допомога.

Крім того, за словами Тетяни Печерських, на утримання ось таких дітей від держави надходить соціальна допомога. Тільки цього року Харківська область отримала 40 мільйонів гривень, які відповідно будуть направлені до дитячих будинків сімейного типу та до прийомних родин, а їх загалом сьогодні на Харківщині близько чотирьохсот.  
 
Анжела Сушко