При сдаче ЗНО выпускники будут пользоваться старым правописанием ближайшие 5 лет

21.08.2019 15:00   -
Автор:
Валерій Бойко в.о. директора Українського центру оцінювання якості освіти
 
У зв"язку з набуттям чинності нового Українського правопису, відповідно до розпорядчого документу Міністерства освіти та науки, впродовж найближчіх 5 років нові норми українського правопису, допоки вони не стануть усталеною практикою в навчальних закладах загальної середньої освіти, перевірятися в тестах з української мови й літератури не будуть.
 
Тобто, не буде завдань, в яких перевірятиметься правильність написання проект – проєкт, кафедра – катедра, аудиторія – авдиторія тощо, – підкреслює Валерій Бойко. Він також додав, що якщо випускник при виконанні завдання тесту у власних висловлюваннях послуговуватиметься новим правописом, це не буде вважатися помилкою. Нова редакція Українського правопису  набула чинності у червні. 
 
Міністерство освіти та науки України
 
Із цього моменту рекомендовано застосовувати норми та правила нової редакції Правопису в усіх сферах суспільного життя, зокрема, в офіційно-діловому стилі мовлення. Водночас зараз розробляється план імплементації нової редакції "Українського правопису". Документ, зокрема, передбачатиме терміни та етапи впровадження змін в освітній процес.
 
Відповідний план заходів щодо впровадження нового правопису підготують до 16 вересня.