При покупке иностранной валюты введён сбор в пенсионный фонд

04.07.2014 17:34   -
Автор:

Дванадцять гривень п'ять копійок – за покупку одного долара, шістнадцять із половиною гривень – за євро, тридцять п'ять із половиною копійок – за рубль. Такий зараз у Харкові середній курс іноземної валюти. Та віднедавна, окрім основної вартості, люди мають сплатити до банку ще додатковий збір. Його розмір – 0,5% від загальної придбаної суми.

Олена Заржицька кореспондент

В Україні збір при купівлі валюти вводять не вперше. У 98-му при проведенні такої операції люди сплачували півтора відсотки від загальної суми. Поступово відсоток зменшували, а у 2011 – і зовсім відмінили.

Економісти кажуть, повернення цього збору – це екстрена міра. І прибігли до неї знову, аби вирішити соціальні проблеми у державі.

Володимир Соболєв економіст

Это одна из авральных мер пополнения доходов бюджета, именно связанных с пенсионным фондом. Поэтому это самый явный способ, когда невозможно отвертеться от него, самый лёгкий, на первый взгляд, поэтому и введена. В связи с печальным состоянием государственных финансов.

Та головне, каже Володимир Соболєв, зараз налагодити механізм нарахування цього збору до пенсійного фонду. Кілька місяців це питання пропрацьовували в Уряді.

Людмила Денисова міністр соціальної політики України

В соответствии с утвержденным постановлением, сумма сбора будет начисляться и удерживаться банком одновременно с проведением операции по покупке валюты. А не позднее следующего операционного дня указанная сумма сбора будет перечисляться на счета Государственного казначейства. В то же время уже до 20 числа каждого месяца банки будут предоставлять в Пенсионный фонд Украины отчет о начислении и уплате сбора.

Схема зрозуміла, говорять економісти. Але є певні ризики.

Володимир Соболєв економіст

Не факт, что он даст ожидаемый результат, потому что часть рынка уйдёт в тень, с тем, чтобы не платить, это всегда так было.

Та більшість городян знають наскільки небезпечно купувати валюту нелегально. Тож хоча і введення збору сприймають не з радістю. Але це не є вагомою перепоною покупки валюти саме у офіційних банківських установах. Бо так, кажуть люди, спокійніше.

Сергій харків'янин

Если я когда-нибудь куда-нибудь соберусь, и мне нужна будет валюта, естественно, это меня не остановит, потому что у меня другого выхода нет. Я ж не буду у менял искать варианты, которые могут меня "нажухать"

Андрій харків'янин

Лучше было, когда не забирали, понятное дело. Но если надо. Я не знаю всего механизма. По-большому счёту, небольшие деньги. Не страшно, для меня персонально. Не знаю, как для остальных

Для пенсіонерів же їхні виплати – вкрай важливі. А зараз, говорять фахівці, дефіцит Пенсійного фонду становить вісімнадцять мільярдів гривень,