При отмене печати законов в прессе риска подмены текстов не будет – Кабмин

13.11.2019 13:20   -
Автор:
Мінімізація ризиків фальсифікації текстів законів – поступовий перехід від паперу в електронний формат. Про один зі шляхів вирішення цього питання на своїй фЕйсбук сторінці повідомив міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет. У тексті йдеться: Ризиків підміни текстів законопроектів у разі скасування їхньої обов’язкового друкування не буде. 
 
Дмитро Дубілет міністр Кабінету міністрів
 
З приводу законопроєкту, яким ми хочемо скасувати обов'язкову публікацію законів у друкованих виданнях. Деякі українці захвилювались, що це може дозволити заднім числом підміняти тексти актів. Мовляв, папір надійніше. Я поясню, чому не потрібно турбуватися.
 
Як пояснює Дмитро Дубілет, закон буде оприлюднюватися з накладеним електронно-цифровим підписом та зазначенням часу, що не дозволить заднім числом підміняти тексти актів.
 
Дмитро Дубілет міністр Кабінету міністрів
 
По-перше, ЕЦП дає гарантію, що цей документ неможливо змінити. Якщо хоча б одна літера змінюється — це легко побачити. По-друге, всі бачать час накладання ЕЦП на файл. Цей час синхронізується з центральними серверами акредитованого центру сертифікації ключів. Тобто варіант, коли текст змінюється і потім на нього накладається новий ЕЦП, теж неможливий.
 
Міністр підсумував, кожен документ при прийнятті, за законом, розсилається у паперовому вигляді в усі архіви, тобто, якщо станеться підміна, паперовий варіант прийде на допомогу. Кабмін вже готовий до обговорення таких змін у парламенті, зазначили у міністерстві.