Президент подписал закон об импичменте

23.09.2019 12:32   -
Автор:
Закон «Про особливу процедуру усунення президента України з поста (імпічмент)» був прийнятий Верховною Радою України в першому читанні і в цілому в один день. 245 народних обранців з президентської партії "Слуга народу" підтримали законопроект. Інші ж депутати вимагали можливості внести правки до документу та передати його на розгляд комітетів. Голова держави вже підписав закон, про що свідчить інформація на сайті парламенту. Новий закон розширює положення статті 111 Конституції України. 
 
Закон «Про особливу процедуру усунення президента України з поста (імпічмент)» 
 
1. Підставою для імпічменту є подання, підписане більшістю народних депутатів (мінімім 226). При цьому вони повинні чітко вказати причину створення тимчасової слідчої комісії.
 
2. Тимчасова слідча комісія розслідує факт та обставини держзради чи іншого ймовірного злочину, скоєного президентом. У комісію входять народні депутати, спеціальний прокурор та слідчі. 
 
3. У випадку рішення про обвинувачення президента парламентарі звертаються до Конституційного суду, який повинен підтвердити законнність розгляду справи про імпічмент. 
 
4. Якщо рішення не набрало достатню кількість голосів, то голова Верховної Ради від імені всього парламенту письмово вибачається перед президентом. У випадку позитивного рішення відбувається імпічмент та подальше розслідування. 
 
Остаточно закон набуде чинності після офіційного оприлюднення в газеті "Голос України".