Президент подписал закон о “кэшбеке” и электронных кассовых аппаратах

18.10.2019 13:09   -
Автор:
Президент Володимир Зеленський підписав закони про застосування касових апаратів та кешбеку і зміни до Податкового кодексу. Про це йдеться на сайті голови держави. Зазначається, що положення документів повинні захистити легальний бізнес від недобросовісної конкуренції, легалізувати частину готівкових розрахунків та покращити державний контроль за розрахунковими операціями. Крім цього, в Україні планують використовувати інноваційні технологічні рішення у вигляді програмних реєстраторів розрахунків, як альтернативу класичним касовим апаратам.
 
Функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп’ютер, планшет, смартфон), на який встановлено відповідне програмне забезпечення. При цьому Державна податкова служба України повинна забезпечити програмним рішенням для використання суб'єктом господарювання програмного РРО безкоштовно, а реєстрація програмного РРО здійснюватиметься через електронний кабінет. 
 
А з 1 жовтня 2020 року в Україні запрацює так званий механізм "кешбеку". Він передбачає стовідсоткову компенсацію вартості товарів покупцям, які скаржитимуться на порушення вимог щодо застосування касових апаратів. Гроші повертатимуть споживачам за рахунок штрафних санкцій. Крім того, з 1 січня 2021 року підвищується максимальний поріг річного доходу фізичної особи – підприємця на спрощеній системі оподаткування з 1,5 до 2,5 мільйонів гривень. Закони набудуть чинності після офіційного оприлюденення. Загальні правила використання реєстраторів розрахункових операцій почнуть діяти з 1 січня 2021 року.