Предприятиям спишут штрафы за невыплаченные пенсии работникам ЧАЭС

11.11.2019 13:49   -
Автор:
Фінансування витрат на виплату і доставку пенсій для працівників ЧАЕС здійснюватиметься за рахунок коштів держбюджету. У Верховній Раді зареєстрований відповідний законопроект. Згідно з документом, пропонують змінити механізм покриття витрат Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, а також ввести розстрочку заборгованості.
 
Так, суми фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, які не сплачені на дату набрання чинності цим Законом, можуть бути розстрочені за заявою страхувальника на 60 календарних місяців, починаючи з місяця укладення договору про розстрочення сум заборгованості з відшкодуванням фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за формою, затвердженою ПФ. 
 
Крім того, суми не сплачених штрафів та пені підлягатимуть списанню органами Пенсійного Фонду. Як зазначено у пояснювальній записці, у фонді регулярно звертаються до суду з позовами стягти відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій. Рішеннями судів позови задовольняються у повному обсязі.
 
Оскільки підприємства не мають відповідних коштів для задоволення позовних вимог, ПФ звертається до органів Державної виконавчої служби України для примусового виконання зазначених рішень, на підставі чого відбувається арешт рахунків підприємств, що може призвести до повної зупинки виконання програми підтримки екологічно безпечного стану у зоні відчуження та зоні безумовного (обов'язкового) відселення, що становить загрозу національній безпеці України
 
Враховуючи це, запевнють автори законопроекту, існує гостра необхідність у зміні механізму покриття витрат Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах.