Предприятия региона заплатят почти 5 млн грн штрафов за неоформленных сотрудников

19.11.2018 12:35   -
Автор:
На Харківщині тривають масштабні перевірки підприємств інспекторами держпраці спільно з фіскалами та поліцією. З п'ятого вересня їх по всій країні запровадили за розпорядженням Кабміну. Заходи направлені на детінізацію відносин у сфері зайнятості. Так протягом останнього часу інспектори виявили сорок два неоформлених працівника на п'яти підприємствах.
 
Так на товаристві з обмеженою відповідальністю в будівельній галузі було допущено до виконання робіт 25 працівників «нелегалів». На приватному підприємстві, яке займається прибиранням приміщень виявлено 2 неоформлені працівника. У фізичної особи – підприємця у сфері громадського харчування, було допущено до виконання робіт 13 працівників без офіційного працевлаштування. В кооперативі, яке займається обслуговуванням транспорту виявлено 1 працівник «нелегал». А також у фізичної особи – підприємця, яка працює у сфері оптової торгівлі квітами та рослинами виявлено 1 працівника, який не був офіційно працевлаштований
 
Ці підприємства тепер будуть змушені сплатити штрафи на загальну суму майже п'ять мільйонів гривень. В управлінні держпраці нагадують, що за порушення трудового законодаства передбачені значні суми. 
 
За одного найманого працівника без належного оформлення трудових відносин передбачено штраф у розмірі 30 мінімальних заробітних плат, тобто 111 690 гривень.У разі вчинення роботодавцем  перешкоджання при проведенні заходів державного нагляду (контролю) щодо виявлення працівників без належного оформлення,  передбачено штраф у розмірі 100 мінімальних заробітних плат, тобто 372 300 гривень.
 
Взагалі, цьогоріч в регіоні вдалось легалізувати понад вісімнадцять тисяч робочих місць. На підприємства за використання «нелегальної праці» інспектори наклали штрафів на суму майже вісімдесят вісім мільйонів гривень.