Правительство пересмотрело зарплаты чиновников

16.01.2020 14:02   -
Автор:
Кабінет міністрів змінив принципи оплати праці і встановив сітку зарплат для топ-чиновників. Розміри посадових окладів затверджуються в гривнях, а не коефіцієнтах як це було в 2019 році. Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко у своєму Telegram- каналі. 
 
Олексій Гончаренко народний депутат України
 
Встановлюється новий мінімальний розмір посадового окладу два прожиткових мінімуми (станом на 1 січня 4204 грн.). Керівник державного органу (Офіс Президента України, апарат РНБО матиме посадовий на рівні 37800 грн, а рівня міністерств 33600 грн.
 
Крім того, віце-прем'єрам та міністрам встановлять надбавку за ефективність у розмірі до 200% посадового окладу, а також премію для заступників міністрів відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи. Усі бажаючі зможуть оснайомитися з доходами високопосадовців на сайті Уряду.
 
Дмитро Дубілет міністр Кабінету міністрів України
 
Ми будемо офіційно публікувати щомісяця всі доходи, які отримують топ-посадовці в Україні. Це не є таємною інформацією. Це буде ще одним кроком до того, щоб ми стали ще більш прозорими та чесними із суспільством. 
 
Для порівняння заробітна плата президента Франції складає без урахування податків 15140 євро в місяць, а це близько 390 тисяч гривень. Французький прем'єр заробляє трішки більше – 15203 євро (близько 395 тисяч гривень)). А от депутати отримують щомісячно 7200 євро – це тришки більше 180 тисяч гривень. Законодавство Франції передбачає, що зарплата депутата – це середє арифметичне від суми найнижчого та найвищого окладів держслужбовців країни. У найближчій до України державі – Польщі – президент щомісячно отримує 20 тисяч злотих, це 4726 євро або 122 тисячі гривень. Заробітна плата польських чиновників встановлюється законом "Про оплату праці осіб, що перебувають на керуючих посадах", який був ухвалений ще у 1891 році. Згідо документу винагорода держслужбовців залежить від розміру базової суми, яку щорічно фіксують у держбюджеті. Наразі голова польського Уряду заробляє щомісячно 15 тисяч злотих, або тришки більше 90 тисяч гривень.