Правительство изучает два варианта внедрения двойного гражданства в Украине

05.11.2019 13:26   -
Автор:
Кабінет Міністрів України розглядає шляхи впровадження подвійного громадянства. За словами заступника міністра закордонних справ Василя Бондара, перший крок до реалізації даних планів – скасування у чинному законодавстві обмежень, які змушують позбавлятися українців свого громадянства для отримання іншого та навпаки. Новий підхід передбачає розширення статусу українця, що проживає закордоном. 
 
Василь Бондар заступник міністра закордонних справ України 
 
Хтось може не хотіти отримувати інше громадянство, комусь такого права не дає законодавство країни проживання. Тому ми працюємо над розширенням спектру прав, які надає ця посвідка. Зараз це лише безвіз, необмежене проживання і можливість навчання. Чесно кажучи, для українців із Західної Європи це не дуже цікаво, але ми хочемо це змінити. Наявність цього статусу мало б давати право на пришвидшене отримання громадянств. 
 
Другий крок, за словами заступника міністра, це можливість введення підприємницької діяльності та участь у роботі різних сфер на рівні місцевих самоврядувань. Варіанти безкоштовного вивчення державної мови, отримання професійної освіти. Василь Бондар підсумував тим, що процес запровадження в Україні подвійного громадянства вже перейшов у практичний етап.
 
Василь Бондар заступник міністра закордонних справ України 
 
Я сповнений оптимізму щодо цього, бо ми вже перейшли від розмов до конкретних практичних речей. Вже сформовані групи, які працюють над кількома концепціями законопроектів.
 
На даний момент Конституція України забороняє українцям мати громадянство іншої країни, але згодом все може змінитися. Правляча партія має у парламенті більшість, тож може ухвалити зміні до головного документа держави без утворення коаліції з іншими політсилами.