Правительство будет бороться с курением электронных и ароматизированных сигарет

26.12.2019 12:54   -
Автор:
Парламентарі розробили законопроект щодо посилення боротьби з палінням. Він створений для адаптації українського законодавства до вимог Директиви Європарламентк щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну. Документ вже схвалений Урядом. Так, Міністерство охорони здоров'я  пропонує заборонити усі смакові добавки, які роблять сигарети “смачними” та заохочують неповнолітніх та молодих людей до куріння. 
 
До заборонених речовин входять:
 
– Додатки, що мають властивості робити дим кольоровим.
 
– Смако-ароматичні додатки у будь-яких компонентах, таких як фільтри, папір, пакування, капсули, або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах чи смак або інтенсивність диму.
 
– Кофеїн, таурин чи інші домішки, які можуть асоціюватись з бадьорістю.
 
– Вітаміни, які помилково можуть спровокувати думки щодо користі сигарет і смакові домішки у сигаретах будуть заборонені. 
 
Документом пропонується встановити нові маркування для тютюнових виробів: графічні попередження про шкоду куріння будуть змінені на європейські та займатимуть значно більшу частину упаковки сигарет – 65%. Заборони торкнуться й реклами тютюнових виробів.  В ній неможливо буде використовувати позитивні асоціації тютюну з бадьорістю, здоров'ям, силою чи молодістю. Під забороною реклама чи натяки на меншу шкідливість, інакший смак або добавки, які зменшують негативний вплив на довкілля. Розширюється перелік тютюнових виробів: до нього включать засоби для нагрівання тютюну, електронні сигарети і так звані вейпи. 
 
Вперше в Україні пропонується врегулювати поняття “електронна сигарета”. На жаль, до цього часу ці вироби з доставки нікотину залишаються поза регулюванням, а відповідно можуть вільно продаватися навіть дітям. Нещодавно CDC повідомило про 33 випадки смерті в США, які пов'язують з курінням е-сигарет (вейпів).Натомість в Україні зростає популярність електронних сигарет, зокрема і вейпу, серед молоді. За даними досліджень понад 18% школярів у віці 13-15 років споживають е-сигарети. 
 
Урядовці зазначають, що оновлене законодавство дозволить контролювати обіг та рекламу новітніх тютюнових продуктів.