Правила дистанційної та надомної роботи незабаром будуть прописані у Законі

21.09.2020 15:29   -
Автор:
Бажаєте працювати дистанційно – незабаром це можна буде зробити офіційно на законних підставах. Верховна Рада розглядає відповідний законопроект. В документі є досить цікаві пункти. Передбачається, наприклад, що роботодавець має право завітати до працівника додому з превіркою, а працівник претендувати на компенсацію витрачених електроенергії  Для того, щоб розуміти, кого саме ці правила стосуються, урядовці в законі чітко відокремили поняття надомної і дистанційної роботи.
 
Надомна робота – це робота, яка виконується за місцем проживання, чи в завчасно обраних ним приміщеннях, обладнаних усім необхідним. Працівник в такому разі не має змоги змінювати місце роботи без згоди роботодавця. А роботодавець повинен забезпечити працівника необхідними інструментами і обладнанням.
 
Цікаво, що в законопроекті містяться норми, за якими роботодавець повинен обстежити житлово-побутові умови працівника, який виявив бажання працювати вдома, і в деяких випадках навіть санітарно-гігієнічні норми. При зміні місця надомної роботи, працівник повинен буде заздалегідь повідомити роботодавця не менш ніж за три дні. Бо в законі зазначається, що режим, графік і розклад підприємства стосується і надомної праці. Поняття надомної праці різниться від дистанційної. На дистанційці працівник сам розподіляє свій робочий час, керує процесом і відповідає за кінцевий результат, зазначений у договорі з роботодавцем.
 
Дистанційна робота – це та, що виконується поза приміщеннями роботодавця, в будь-якому місці за вибором працівника. Робітник самостійно несе відповідальність за безпечність умов своєї праці. Робочий час розподіляє також самостійно і працює виключно на результат.
 
За письмовою згодою гнучкий графік може встановлюватися на певний період чи безстроково. Цей пункт стане в нагоді, зазначають урядовці, якщо країну знов охопить карантин. В проекті закону передбачено також, що працівник під час віддаленої праці має право на години відпочинку. Віддалена робота також не повинна впливати на зменшення розміру заробітної плати. У договорі між працівником і роботодавцем мають буди прописані права і обов’язки сторін. У законі будуть передбачені правила щодо компенсаційного пакету, на який зможе претендувати працівник. Надано буде і форму типового трудового договору для укладання між працівником, бажаючим працювати дистанційно і роботодавцем.