Правила адаптивного карантину можуть переглянути

03.06.2020 13:46   -
Автор:
Приміщення закладів громадського харчування відкриють раніше, аніж планувалося. В оприлюдненній постанові йшлося про 10 червня, проте цю дату на засіданні Кабміну переглянули. Від так кафе та ресторани повноцінно прийматимуть відвідувачів з 5 червня. Але з дотриманням санітарних умов. Та це ще не всі послаблення, що розглянув Уряд.
 
З 5 червня дозволяється:
 
• особам старше 60 років дозволяється не дотримуватися зобов’язання щодо самоізоляції; 
• дозволяється проведення релігійних заходів у приміщенні за умови перебування не більше 1 особи на 5 м.кв; 
• проведення акредитації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, у віддаленому режимі, а також ухвалення рішення про умовну акредитацію освітніх програм без проведення або з частковим проведенням акредитаційної експертизи до 1 вересня 2020 року.
 
Та незважаючи на такі послаблення карантин можуть подовжити й після двадцять другого травня. Але його адаптивність вже може бути в іншому вигляді. Про це заявив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.  
 
Віктор Ляшко головний державний санітарний лікар
 
Якщо епідеміологічна ситуація буде на такому ж рівні, ми знову-таки будемо переглядати карантин. Він буде адаптивний. І адаптивність його буде, можливо, не на обласному рівні, а на рівні населеного пункту. Зараз же, якщо область не потрапляє під критерії пом'якшення через один населений пункт, то закривається весь регіон повністю. 
 
А ще Віктор Ляшко вважає, що з 10 червня можуть дозволити проведення масових заходів, ймовірно відкриють кінотеатри, під питанням залишаються дитячі табори та санаторії. 
 
Віктор Ляшко головний державний санітарний лікар
 
Під час літнього відпочинку в дитячих таборах і санаторіях відбуваються спалахи кишкових інфекцій, є ризик, що коронавірус об'єднається з інфекцією. Це додаткова госпіталізація дітей на ті місця, які призначені для хворих коронавірусною інфекцією. Мікс інфекцій призводить до зростання навантаження на лікарів. Ми цей ризик оцінюємо і будемо відслідковувати динаміку.