Працюють там, де нещодавно тривали бойові дії. Умови роботи харківських енергетиків

06.01.2023 15:16   -

АТ «Харківобленерго» продовжує відновлювати електропостачання в деокупованих населених пунктах. Так роботи тривають у Дергачівській громаді. Енергетики кажуть, після відходу окупантів, тут вщент розбиті підстанції, повалені опори та обірвані проводи. І попри все енергетики виходять і роблять свою справу кожного дня.

ОЛЕКСАНДР ГАНУС НАЧАЛЬНИК ХАРКІВСЬКОГО ВИСОКОВОЛЬТНОГО РЕМ
Якщо бачите вот лунка, після влучання снаряда пошкоджене обладнання підстанції, яке, ось роз’єднувач, не підлягає відновленню.

Саме через суттєві ушкодження та погодні умови час ремонту самої підстанції затримується. Але роботи не зупинятимуть.

ОЛЕКСАНДР ГАНУС НАЧАЛЬНИК ХАРКІВСЬКОГО ВИСОКОВОЛЬТНОГО РЕМ
Взимку будемо працювати однозначно так як багато ще знеструмлено споживачів. По погодній температурі важко сказати. Нам аби примерзло ґрунт, щоб ми могли заїхати. Тому що навіть вездеход, як чуєте, заїхати вже не має можливості, лебідкою його затягувати будемо. Все це впливає на час відновлення об’єкта.

На ремонти регулярно виїжджають кілька бригад аби забезпечити подачу електроенергії у села, поступово підключаючи частинами. 

ОЛЕКСАНДР ГАНУС НАЧАЛЬНИК ХАРКІВСЬКОГО ВИСОКОВОЛЬТНОГО РЕМ
Настрой бойовий, хлопці рвуться в бій, так скажемо. Субота, неділя також самі проявляють ініціативу працювати, виходити, щось включати, підключати нових споживачів. Наш обов’язок, як електриків, енергетиків, робити все можливе та і неможливе від нас, щоб всі люди на деокупованих територіях, та і на окупованих були зі світлом в будь-яку пору року.

За даними НЕК “Укренерго” енергосистема нашої держави пережила вже 13 масованих атак дронами окупантів. Як наслідок, пошкоджені всі ТЕС країни та знеструмлено 44 високовольтні повітряні лінії – такі цифри надав світовій спільноті міністр енергетики Герман Галущенко.

Проте кожного разу, після атак рятувальники оперативно ліквідують вогонь та  наслідки обстрілів, а енергетики виїжджають на місце лагодити систему та перепідключати споживачів. Ремонти, кажуть у НЕК “Укренерго”, продовжуються у різних регіонах України. І зараз, для забезпечення балансу енергосистеми,  триває введення аварійних відключень.

НЕК “УКРЕНЕРГО”
​​Наразі у нічний період електростанції виробляють достатньо електроенергії для покриття споживання.
Вже найближчим часом очікується значне похолодання, що призведе до стрімкого збільшення споживання, яке наразі енергосистема не в змозі покрити у повному обсязі через пошкодження та окупацію ворогом низки електростанцій, які виробляють електроенергію, зокрема, і найпотужнішої – Запорізької АЕС.
Будь ласка, розумно споживайте електроенергію, користуйтеся енергоємними приладами почергово. Це дозволяє знизити навантаження на енергосистему та зменшити необхідність обмеження споживання.

ОСТАННІ НОВИНИ: