Повысятся ли и насколько тарифы на газ, станет известно уже на этой неделе

26.09.2018 14:41   -
Автор:
Вже з наступного місяця ціна на газ може зрости на чверть. Більш того тарифи мають намір зробити однаковими для населення і промисловості. На сьогодні ринкова вартість блакитного палива становить близько 11 тисяч гривень за тисячу кубометрів, в той час як для побутових споживачів майже 7 тисяч. Чи стануть наміри Кабміну реальністю і скільки саме з 1-го жовтня коштуватиме газ, стане відомо вже цього тижня. В Міністерстві енергетики та вугільної промисловості інформацію підтвердили і пояснили, що це є однією з умов Міжнародного валютного фонду для надання країні чергового кредиту МВФ. А між тим міністр соцполітики зазначив, що підняття тарифів на газ – це ще й давня обіцянка держави і зараз саме прийшов час її виконувати. 
 
Андрій Рева міністр соціальної політики України 
 
Уся наша історія співробітництва з МВФ є історією невиконаних обіцянок. На сьогодні існує приблизно п'ятнадцять таких невиконаних зобов'язань, які називають "маяками", і місія МВФ виносить на порядок денний ті з них, які вважає важливими на існуючому етапі для досягнення макрофінансової стабільності. Якщо говорити про ціну на газ, то цей маяк тягнеться з 2008 року, саме тоді вперше в Меморандумі з МВФ було прописано зобов'язання українського Уряду вирівняти внутрішні ціни на газ із цінами імпортованого газу. Під ці плани були отримані великі кошти, усього – десять мільярдів доларів, але цей маяк тоді виконаний не був. Тепер прийшов час платити за взятими тоді на себе борговими зобов'язаннями, за нездійснені реформи. 
 
Зростання ціни на газ, в свою чергу, автоматично призведе і до здорожчення гарячої води та опалення. І ціни в платіжках за комуналку суттєво підскочать. Але урядовці запевняють, що панікувати начебто не слід. В Мінфіні стверджують, що підвищення ціни на газ, не нестиме загрози для виплат субсидій, їх все одно вистачить всім, кому вони необхідні.