Потрощена та порожня. На Салтівці продовжується відновлення льодової арени (відео)

22.11.2022 20:21   -

Цьому спорткомплексу – лише 10 десять років. До війни тут займалися кількасот юних харківських спортсменів, які прославляли рідне місто на міжнародних чемпіонатах і змаганнях. Та наразі «Салтівський лід» – потрощений і порожній.

ТЕТЯНА КРИВОШЕЄВА ТРЕНЕР-ВИКЛАДАЧ ІЗ ФІГУРНОГО КАТАННЯ НА КОВЗАНАХ КЗ «МІСЬКА СПЕЦІАЛІЗОВАНА ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА СПОРТИВНА ШКОЛА ОЛІМПІЙСЬКОГО РЕЗЕРВУ»
Все собирались 24-го выйти на работу. Кто отсоревновался, кто… Произошло ж это рано утром, соответственно, уже никто не пришел. Детей эвакуировали, вывозили из других городов. Мы с ними поддерживаем связь и проводим дистанционно тренировки всегда. Как-то стараемся их поддерживать.

У спорткомплекс «прилітало» двічі. Окупанти майже повністю розтрощили одну зі стін будівлі, частину приміщення та обладнання ракетами «Ураган». Їхні уламки тепер дбайливо зберігає сторож Віктор Дуда. Каже: на пам’ять та для майбутньої інсталяції.

Віктор Дуда був тут від першого дня повномасштабного російського вторгнення. Жартує: навіть був власний окоп – у найважчі дні сидів у ямі, куди раніше льодоприбиральна машина скидала сніг після очищення ковзанки. Цілодобово сидіти у спорткомплексі без тепла, світла та під постійними обстрілами було важко. Тож одного дня ввімкнув українські пісні і почав малювати – просто на стінах, потрощених снарядами.

ВІКТОР ДУДА СТОРОЖ ЛЬОДОВОГО КОМПЛЕКСУ «САЛТІВСЬКИЙ ЛІД»
«Друга ріка», Вакарчука пісні. От: «Гілки калин похилилися, мамо, не тим ми молилися». Ну, це давня пісня, але вона дуже підходить під те, що зараз. Це все з пісень. Хотілося, коли повернуться наші вихованці, щоб вони це запам’ятали. Хочеться їм на пам’ятку, ну, мистецтвом я це не називаю, певну інсталяцію залишити. Позамазуємо матюки, а може й не позамазуємо. Це – для історії. Це дуже прикольно буде.

Наразі ж спорткомплекс уже потроху починають відновлювати.

АНДРІЙ НЕНАХОВ ДИРЕКТОР КЗ «МІСЬКА СПЕЦІАЛІЗОВАНА ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА СПОРТИВНА ШКОЛА ОЛІМПІЙСЬКОГО РЕЗЕРВУ»
Мы своими силами разобрали завалы, нам, конечно, в этом очень помогал город – предоставлял большегрузные контейнеры для вывоза мусора. Общими усилиями мы немного тут подлатали и здание, в принципе, уже готово к зимовке. Потихонечку своими силами мы продолжаем тут убираться, менять где-то подвесные потолки, проводки.

Андрій Ненахов додає: у підготовці будівлі до зими значною мірою допоміг департамент у справах сім’ї молоді та спорту.

ОЛЕКСАНДР ВЛАСЕНКО ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ У СПРАВАХ СІМ`Ї, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКРАДИ
Закрили стіну, прибрали уламки, вікна забили. Діти вертаються в Україну, в місто. Тому ми зробимо все, аби в найкоротші терміни завершити реконструкцію і почати тренувати дітей.

За словами Олександра Власенка, місто повністю відновить цей спорткомплекс, але до робіт стануть уже після перемоги України.