Послы стран Большой семерки поддержали открытие рынка земли в Украине

20.11.2019 13:41   -
Автор:
Посли країн Великої сімки підтримали намір Верховної Ради відкрити ринок землі. Та привітали із ухваленням відповідного законопроекту у першому читанні. Про це повідомляється у соцімережі Twitter.
 
Посли G7 вітають запуск законодавчого процесу, що має на меті покласти край мораторію на купівлю та продаж землі. Це допоможе розкрити величезний потенціал сільськогосподарського сектора України і стимулювати економічний розвиток.
 
Долучилась до привітань Уряду та Президента Володимира Зеленького і посол Німеччини в Україні. Вона висловила надію, що нова влада відкриє ринок сільськогосподарської землі для німецьких фермерів. 
 
Анка Фельдгузен Посол Німеччини в Україні 
 
Я знаю, що це дуже чутлива реформа для українців. Я чула, що Президент Зеленський наголосив на необхідності референдуму з цього питання. Я можу це зрозуміти. Але я також сподіваюся, що, наприклад, у німецьких фермерів, які вже давно тут обробляють землю, буде можливість купити цю землю.
 
Натомість, відповідно нинішньої редакції законопроекту купувати земельні ділянки іноземні фермери зможуть тільки з початку 2024 року і згоду на це повинні надати самі українці, через запланований Верховною радою референдум. Втім, законодавчої бази для його проведення поки що немає. Що ж стосується загальних положень документу, що на допрацюванні, то наразі прописані і умови, за яких визначена сукупна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення для власності одного громадянина або компанії. 
 
•в межах однієї об'єднаної територіальної громади – не повинна перевищувати 35% земель такої громади;
 
•в межах однієї області – не повинна перевищувати 8% земель такого регіону;
 
•не повинна перевищувати 0,5% земель сільськогосподарського призначення України.
 
Тим часом, всі громадяни України, як сільські жителі, так і городяни, все ще мають право на безкоштовну землю – кожен може отримати до двох гектарів під ведення так званого "особистого сільського господарства". Втім, реальна картина незрозуміла, адже наразі земельний кадастр в Україні не впорядкований. Але при ухваленні у першому  читанні закону про зняття мораторію на продаж землі, народні обранці пообіцяли включити це до розгляду у  другому читанні.