Последняя программа с МВФ. Реальность или манипуляция сознанием украинцев

22.01.2020 12:03   -
Автор:
Україна може відмовитися від фінансової залежності від Міжнародного валютного фонду. Принаймні про це заявили в міністерстві фінансів. І статися це може після виконання останньої нової програми фінансування. 
 
Оксана Маркарова міністр фінансів 
 
Програма МВФ, по якій ми досягли домовленостей на рівні менеджменту, обов'язково потрібна на три роки. Але вже з неї, повністю її виконавши, є шанс випуститись з МВФ. 
 
Для повної відмови від співпраці з МВФ, наголошують експерти, в Україні повинне статися справжнє економічне диво. Приріст ВВП щороку повинен складати як мінімум 10%. Зараз це до 3%.  Тому нова програма з МФВ, що буцім-то може стати останньою для України – просто гучна заява.
 
Роман Коваленко експерт з економічних питань 
 
Делать такие прогнозы долгосрочные на три года сейчас, когда еще экономика далеко не в самом хорошем состоянии я бы сказал, это немного оптимистично. Потому, что за три года даже при желании отдать все тело кредита, которое мы должны МВФ это нереально. И здесь нужно уточнять в каком ключе она будет окончена. Подписана новая программа на 5,5 миллиардов  долларов до 2023-2024 года. В условиях этой программы мы выплачиваем и по телу, и по процентам около 9 миллиардов долларов. И если предположить, что программа заканчивается, в любом случаи нам еще нужно будет обслуживать и тело кредита , и те проценты по тем долгам, которые были набраны до 2014 года. И основная сумма, которая была взята в долг после 2014 года. 
  
Наразі третина бюджету, це кожна третя гривня, що заробляється в Україні, йде на погашення зовнішніх боргів. Економіка України, кажуть експерти, напряму залежить від співробітництва з МВФ. І повна відмова від партнерства з Міжнародним валютним фондом приведе до серйозних наслідків. 
 
Роман Коваленко експерт з економічних питань 
 
Если мы отказываемся от сотрудничества с МВФ, это по большому счету мы объявляем дефолт в стране. На вряд ли на это пойдет какое-то правительство. И отказаться от этой программы невозможно. Если вдруг это каким-то образом случится, то это сразу инфляция, это сразу доллар, даже не буду называть цифры. Это сразу 40, больше и так далее. Ситуация будет неконтролируемая. Это будет реальный финансовый кризис. 
 
Цьогоріч із кишені країни на погашення заборгованості перед кредиторами повинні перерахувати 1 мільярнд 380 мільйонів доларів.