Посібники для ЗНО-2013. Старий зміст у новій обкладинці

16.01.2013 19:28   -
Автор:

Олексій та Влад – учні випускного класу. Вже за якихось півроку до ЗНО вони мають бути готовими на усі 100. У цьому, впевненні хлопці, без спецпосІбника не обійтися. Тому відправилися на ринок, аби знайти якісну та доступну літературу.

Влад Івашкевич одинадцятикласник

-Пособник – чтоб готовить, учить материал, вместе с реппетитором подготовиться к тестам.

Олексій Батін одинадцятикласник

-Для более подробного изучения.

При чималому асортименті треба знати, який саме з них буде дійсно корисний. Бо така покупка – не дешева.

Наталія Шевцова реалізатор

-Сами тесты стоят 25 гривен, в зависимости – это експресс-подготовка. 25 – это тесты. А если комплексная подготовка – 50 гривен.

Такі витрати не виправдані, кажуть у регіональному центрі оцінювання якості освіти. Фахівці перевіряли рИнковий товар. Виявили – збірники повністю дублюють минулорічні. Змінена лише обкладинка. Програма ж застаріла.

Оксана Святокум начальник науково-методичного відділу Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти

-Коли ми гортаємо сторінки цього посібника – то бачимо, що, по-перше, він укладений за програмою 2012 року. Тут навіть вміщена програма 2012 року. А треба застерегти учасників, що програма з деяких предметів тестування змінилася. Змінилися програми тільки з Історії України і біології.

А ще у таких посібниках теми викладені стисло. Деякі факти упущені. І не виключено, що саме відсутня в збІрниках інформація мІститиметься в тестах -2013.

Алла Гур'єва мати випускника

-Идеальных пособников нет, к сожалению. Очень жалко. Потому что их нужно покупать десяток, как минимум. И много информации повторяется с одного в другой. А именно идеального нет. Много пособников написано так, что нужно раз 5 прочитать, прежде чем понять – что же там изложено.

Помилки знайдені і у розділі правил оформлення тестів. У цьогорічному посібнику наводять приклад заповнення поля аж шестирічної давнини.

Оксана Святокум начальник науково-методичного відділу Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти

-У перші роки тестування дійсно було таке поле для виправлення помилок. І треба було у цьому полі знову записати відповіть, яка є правильною, якщо тут була вказана неправильна. Зараз же зовсім по-іншому виправляються помилки. Дуже суттєво це впливає на підготовку учасника, оскільки він зазадалегіть уже дезорієнтований.

Купувати збірники із застарілою програмою освітяни не радять. Кажуть слід більше докладати зусиль до вивчення предметів за повними підручниками протягом року, за потреби більш детально вивчати теми з репетиторами. Детально про ЗНО-2013 року викладено сайті центру оцінювання якості освіти. Тут усі бажаючі також можуть пройти пробне тестування. Безкоштовно. Для цього потрібна лише звичайна реєстрація.  

Олена Завгородня Євгеній Дроботов Харьковские Известия