Получать водительские удостоверения будут по-новому

23.10.2019 13:51   -
Автор:
Майбутні водії отримуватимуть посвідчення по-новому. Оскільки в Україні набули чинності нові правила видачі прав на керування авто, акредитації автошкіл та підготовки майбутніх водіїв. Все в рамках глобальної діджиталізації, що запроваджується в державі. Головний плюс в тому,  вважають фахівці,  що все буде в єдиній базі даних.
 
Денис Журавель юрист 
 
Тепер і картка водія, і процес складання іспитів, і процес акредитації шкіл будуть переведині в електронну форму, це є дуже позитивно. Тому, що людина не вимушена буде зберігати цю картку і не вимушена буде відновлювати її у разі у випадку втрати, або пошкодження, як це діє зараз. 
 
В першу чергу, новації стосуються термінів дії свідоцтва про закінчення курсів автошколи. Їх скоротили з 10-ти до 2-х років. Наприклад, якщо людина пройшла навчання в автошколі у грудні 2019 року, то максимум до грудня 2021 вона повинна скласти контрольний іспит в сервісному центрі МВС. У разі прострочення, курси майбутнім водіям потрібно буде проходити наново. 
 
Денис Журавель юрист 
 
І це, я вважаю, нормальною практикою. Тому, якщо людина не мала практики керування, людина не мала досвіду перебування в дорожній обстановці, то їй, звичайно, потрібно не тільки покращити свої навички з водіння, але й уточнити знання саме ПДР. Тому, що це нормативний документ, який змінюється. До нього вносяться нові уточнення, нові положення, про які людина просто не знала. А завдання автошколи і ГСЦ видача документу про дійсно готовність людини до керування транспортними засобами. 
 
Всі новації зачеплять суто тих осіб, які лише планують отримати права на кернування авто. Якраз завдяки переходу на електронну форму видачі документів, по ідеї мала б мінімізуватися хабарницька складова, кажуть експерти. Але є одне АЛЕ.  
 
Денис Журавель юрист 
 
Если мы говорим о возможности как-то контролировать этот процесс, то нормативный акт не дает на это ответ. Непонятно кто, когда и как будет контролировать. Действительно ли зафиксировано на видео как то или иное лицо сдает  теоретический и практический экзамены. Если, например, будет установлено отсутствие этого видео, кто будет отвечать за то, что лицу, которого нет на записи экзамена было выдано водительское удостоверение. Кто будет контролировать вообще наличие этих видео , кто будет хранить в какой-то базе, кто будет отвечать за сохранность этого всего. Нормативный акт на эти вопросы не дает ответа. Поэтому, я думаю, что все равно будут оставаться маневры для злоупотребления. И с ними надо будет бороться.