Поляки упростили процедуру трудоустройства для украинцев

06.07.2018 13:55   -
Автор:
У Польщі спрощуються умови працевлаштування для українців. Від додаткової перевірки звільнили двісті вісімдесят дев’ять професій. Очікується, що новий порядок дозволить польським компаніям прискорити процедуру прийому трудових мігрантів на 2-3 тижні. Адже тепер, за вказаними у списку спеціальностями не потрібно буде доводити, що на вакансії не претендують польські громадяни. 
 
Тетяна Пашкіна експерт з міжнародного працевлаштування
 
В цьому році стало дещо менше вакансій для українців в Польщі. Однак це не означає, що роботи стало менше, просто тепер роботодавці розміщують так би мовити «мультівакансіі». Наприклад, шукають відразу кілька десятків працівників на одне підприємство: швачки, покоївки, корабели, будівельники. 
 
У повідомленні, розміщеному на офіційному сайті польського міністерства, зазначається, що рішення має на меті скоротити дефіцит робочої сили в країні.  Та кількість українців, які їздять заробляти до Польщі за статистикою, з кожним роком зростає. За даними державної міграційної служби, на постійній основі за межами країни працюють понад трьох мільйонів українських громадян. І протягом року кількість заробітчан з України тільки збільшується.
 
Олександр Рева міністр соцполітики України 
 
На сьогоднішній день трудова міграція переважно носить сезонний характер. У цьому процесі, за нашими оцінками, беруть участь до 9 мільйонів українських громадян щорічно.
 
В уряді зазначають, що всі, хто працює за кордоном мають декларувати власні доходи, інакше, вони не зможуть розраховувати не тільки на субсидії та пенсіїї, а і на інші види соціальної допомоги від держави. Законослухняні громодяни повинні сплатити страховий внесок за 3 місяці та звернутися до Пенсійного фонду для оформлення рахунка щомісячних відрахувань.