Подорожі до Європи – умови та строки

26.06.2020 13:00   -
Автор:
Українці зможуть в'їхати до Чорногорії за умови наявності негативного ПЛР-тесту на коронавірус. Цей тест може бути зроблений не лише на території України, а й в будь-якій іншій країні, повідомили у консульстві країни. 
 
Вимоги до цього тесту:
 
– це має бути саме ПЛР тест, експрес тест не підходить;
 
– тест має бути зроблено найпізніше за 72 години до моменту перетину чорногорського кордону (72 години з моменту забору крові, а не отримання результатів);
 
– тест має бути роздрукований і перекладений чорногорською чи англійською мовою;
 
– тест має бути зроблений в лабораторії, яка має акредитацію.
 
Посольство наполегливо радить утриматися від автомобільних подорожей до Чорногорії, оскільки Хорватія, Боснія і Герцеговина, Угорщина та Румунія ще досі забороняють транзит своєю територією і, навіть за наявності всіх підтверджуючих документів, кожна з цих країн може заборонити транзитний проїзд до Чорногорії. У посольстві радять використовувати прямі перельоти, або непрямі з мінімально коротким часом для пересадки.
 
Михайло Шматов консул України в Чорногорії
 
Окремо ще раз наголошуємо, що Посольство не видає жодних листів/підтверджень/нот для в’їзду та транзиту як територією Чорногорії, так і територією інших країн. Автомобільні подорожі ви здійснюєте на власний ризик і під власну відповідальність. 
 
Але найбличим часом все може змінитися і українці зможуть подорожувати через Шенгенську зону навіть автомобілем. Наразі Єврокомісія розробила декілька проектів рішень про відкриття зовнішніх кордонів Євросоюзу. У "білому" списку країн, з яких дозволять в'їзд до країн ЄС 54 країни, серед яких є й Україна. Цей список планують переглядати що два тижні та змінювати в залежності від епідемічної ситуації. Тим часом Європа поступово відходить від пандемії та відкриває відомі місця відпочинку. Після тьох місяців крантину для відвідувачів відкрилася чи не найголовніша пам'ятка Франції – Ейфелева вежа. Перерва у роботі паризької візитівки стала найбільшою з часів Другої світової війни – 104 дні. Поки що кількість відвідувачів обмежена, та пускають їх лише у масках.