Почалось! 24 лютого, яке всі українці пам’ятатимуть все життя (відео)

24.02.2023 09:50   -

24 лютого 2022. Вдосвіта, підступно, коли ще всі спали, росія розпочала повномасштабне вторгнення до України, нанісши масований удар по території нашої держави. Так почалася Війна!

Харків був обстріляний після четвертої години ранку. Харків’яни тоді прокинулись в новій реальності. Почалось – пролунало тоді в кожній родині. На мить від цих слів люди оніміли, не сприймаючи правди. Мирне життя півторамільйонного міста обірвалося. Тим часом ворожі війська країни-окупанта дедалі ближче підходили до Харкова. 

З самого ранку  Харків охопив хаос. У дворах спальних районів практично одночасно завелися двигуни машин. На АЗС, біля банкоматів, супермаркетів, аптек – кілометрові черги. На виїзд з Харкова – затори.

Очільник міста просить зберігати спокій.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Сейчас Харьков 24 февраля, 11 часов утра. Я прошу вас оставаться всех дома, я прошу вас соблюдать всех спокойствие. Мы с вами переживаем тяжелые времена. Все наши службы работают по обеспечению города. Мы выстоим, мы вместе, мы – харьковчане!

Та вдома залишилися не всі. На харківському вокзалі тисячі людей. Спакувавши в валізи все своє життя, налякані містяни штурмували потяги, що мали відвезти їх в світ за очі від війни. Від провідників хриплим голосом: «Только женщины и дети!» 

По обіді 24 лютого вагони харківської підземки зупинилися. Метро стане головним бомбосховищем міста.

Якраз підземка та підвали з першого дня війни стали новим домом для харків’ян. Саме там рятувалися тисячі людей від смерті та поранень.

Всі дні, починаючи з 24 лютого, ворог жорстоко обстрілював Харків. Всіма видами зброї, прасуючи мегаполіс бомбами з літаків та реактивними системами залпового вогню. Смертоносні ракети переслідували харків’ян у будь-якій точці міста. Північна Салтівка, П’ятихатки, селище Жуковського, Горизонт, Рогань, Сонячний, ХТЗ, центр міста, Холодна гора, Одеська, Аеропорт. Одночасно і звідусіль.  

Кожен день – гра в рулетку. І бажання вижити. Кожен день якісь нові невідомі виклики, з якими ніхто з цивільних до війни не стикався. На будинках, деревах, просто на вулиці– маячки та мітки. У Харкові працювали корегувальники ворожого вогню. Над містом повисла хмара зі страху, невідомості, болю та відчаю.

27 лютого один з найважчих днів для Харкова. Ворог прорвався до Харкова. Російські спецпризначенці на військовій техніці сунули містом. Спальними кварталами та центральними вулицями.

На вулиці Шевченка намагалися закріпитися в 134-й школі. І саме тут їх ліквідували українські військові та добробати.

Останні дні лютого 2022-го стали вирішальними для міста. Ворог зазнав поразки у Харкові . А вже 1 березня росія вирішила атакувати саме серце міста. На центр були скинуті авіабомби та ракети.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Харків в крові. Десятки загиблих і поранених. Щодня. Біля будинків, на зупинках, біля метро, на роботі. 150 тисяч харків’ян залишилися без даху над головою. Місто покрилося ранами. І незважаючи на це,- Харків встояв і не зламався.  Міські служби, медики, рятувальники, правоохоронці, волонтери, критичні служби  всупереч всьому, під обстрілами робили все можливе і неможливе, щоб місто жило.

В тому числі, задля майбутнього тих дітей, які встигли народитися під бомбардуваннями в підвалах. Задля них, дружин та матерів,  які чекають рідних з фронту. Задля людей, які вимушено поїхали в чужі країни, але серцем весь цей рік з рідним Харковом.

ОСТАННІ НОВИНИ