Платіжки за світло зміняться з 1 січня: хто і скільки платитиме

17.12.2022 14:20   -

З нового року суми в платіжках звичайних українців мають суттєво зменшитися. Насамперед для тих українців, які не можуть вчасно передати показники лічильників, пояснили в Нацкомісії з питань державного регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

НАЦКОМІСІЯ З ПИТАНЬ ДЕРЖРЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ
У зв’язку з аварійними та стабілізаційними відключеннями об’єктивно виникають ситуації, коли технічно неможливо передати показання лічильників, при цьому обсяг середньодобового споживання зменшується. Нараховувати платіжки у звичайному режимі та за стандартними нормами споживання буде дуже несправедливо, адже люди сидять більше без світла, ніж зі світлом. Щоб захистити права споживачів і було прийнято цю постанову.

Передбачається, що вже з нового року діятиме спеціальний понижувальний коефіцієнт середньодобового обсягу використаної електроенергії. Сюди враховуватиметься електроенергія, що не була доставлена домогосподарству. Це допоможе зробити суми в платіжках набагато нижчими.

Планується, що Обленерго щомісяця, до 25 числа, подаватиме ці коефіцієнти до НКРЕКУ.

А от підприємцям доведеться платити за світло набагато більше ніж зараз – можливо аж на 107 відсотків, інформують в Укренерго.

НЕК “УКРЕНЕРГО”
Для бізнесу новий тариф на електроенергію становитиме 636,17 гривні/МВт-год, а послуги диспетчеризації подорожчають до 207,63 гривні.

А найголовніша з причин підвищення тарифів – руйнація енергетичної інфраструктури російськими обстрілами. І здорожчання ніби то має трохи сприяти відновленню.

Хоча на думку аналітиків, такий стрімкий стрибок тарифів на електроенергію для бізнесу відчують і звичайні споживачі, адже це неминуче призведе до подорожчання цін на більшість товарів.

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь говорить, що збільшення тарифів для бізнесу – це вирок. Адже внаслідок цього Україна може взагалі втратити національне виробництво.

РУСЛАН СОБОЛЬ ГЛАВА АСОЦІАЦІЇ ВЛАСНИКІВ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ
Підвищення тарифів на передачу та диспетчеризацію електроенергії – нищівний удар для українського бізнесу. Це рішення викликало багато питань навіть у мирний час, а під час війни – це просто неприпустимо. Якщо ми хочемо зберегти національне підприємництво, якщо ми хочемо зберегти національний бізнес – це робити категорично не можна.

Між тим, поки точаться обговорення тарифів та вирішується питання їх збільшення, ворог вкотре завдав нищівного масованого удару по енергетичній інфраструктурі країни. Багатогодинний блекаут, в який поринули одразу декілька регіонів, вдалось подолати і цього разу…