Плановое стационарное лечение в Украине станет бесплатным

16.10.2019 12:22   -
Автор:
Програма медичних гарантій успішно реалізується на ланці первинної медичної допомоги. Є чіткий перелік послуг, які надаються пацієнтам безкоштовно та фінансуються за рахунок Національної служби здоров'я України. З наступного року дію програми поширять на всі види медичних послуг. Про це повідомив голова Служби Олег Петренко. 
 
Олег Петренко голова Національної служби здоров'я України
 
Відповідно, ті заклади, які будуть відповідати вимогам Національної служби здоров'я і укладуть з нами договір, і в яких люди будуть отримувати послуги, ці послуги будуть для людей безоплатні. Але кожен з нас повинен буде дотримуватися певних правил. Для того, щоб отримати безоплатні послуги у лікарні, планові, не екстренні, вам треба буде звернутися для початку до свого лікаря первинки, він вам випише скерування, електронне направлення. При наявності цього електронного направлення у закладах, які уклали з нами договір, з вас не зможуть вимагати ніяких додаткових коштів. 
 
Якщо ж пацієнт не уклав декларації з сімейним лікарем, то з нього можуть брати кошти за лікування. Втім, пояснює Олег Петренко, це не стосується екстренної медичної допомоги та випадків, де мова йде про порятунок життя пацієнта. Це допоможе уникнути випадків "псевдобезкоштовної" медицини. А деякі послуги, навіть, будуть оплачуватися за "пріоритетним тарифом".
 
Олег Петренко голова Національної служби здоров'я України
 
Це буде стосуватися інсульту, інфаркту, пологів, складної натальної допомоги, наприклад, коли діти народилися недоношеними, а також ендоскопії для раннього виялення онкологічних захворювань. Ці види послуг, всі інші теж будуть входити в програму медичних гарантій, але ці будуть оплачуватися за підвищеним тарифом.
 
Також українці зможуть безкоштовно отримати послуги реабілітації та паліативної допомоги. У службі здоров'я зазначають, що ця програма є одним із видів загальнообов'язкового солідарного медичного страхування. На її реалізацію у проекті дербюджету на наступний рік передбачено 72 мільярди гривень.