План работы министерства образования и науки Украины на ближайшие 5 лет

11.11.2019 14:27   -
Автор:
Міністр освіти та науки Ганна Новосад представила  так званий "To do list", що у перекладі з англійської означає – список справ. Відомство розподілило його на певні етапи, що триватимуть упродовж наступних п'яти років. Розпочнуть з найближчих термінів, а це 2019-й та 2020 роки. Головне завдання – продовження реформи нової української школи.    
 
Ганна Новосад міністр освіти та науки України
 
Загалом ми ставимо собі за завдання побудувати, створити, разом з вами, сподіваюсь, таку систему освіти, яка би забезпечувала безперервні можливості навчання, яка би на кожному з рівнів, від фактично раннього розвитку, від народження і до дорослого життя забезпечувала можливість мати доступ до якісної освіти і за потреби розвивати ті компетентності, отримувати ті знання, які є необхідними в сучасному світі. 
 
Серед завдань на цей та наступний рік, додає Ганна Новосад, формування переліку особистих якостей та умінь дитини після дитсадка. У планах відомства і скорочення черги до дошкільних закладів та проведення дослідження якості дошкільної освіти.
 
Ганна Новосад міністр освіти та науки України 
 
Одна з найамбітніших цілей – забезпечити доступ до дошкільної освіти. Спільно з місцевими органами влади ми ставимо за ціль або побудувати, або відновити 100 дитячих садочків. Через п'ять років, ми хочемо аби кожна дитина вільно могла мати доступ до дошкілля, як в сільській місцевості, так і місті. І безперечно, тут мова йде про різні форми здобуття дошкільної освіти. До кінця року ми хочемо також запропонувати новий проект закону про дошкільну освіту і також запропонувати різні форми здобуття дошкілля, а також підтримки їх.
 
Працюватимуть і з вчителями та вихователями. Окрім підвищення кваліфікації та залучення молодих кадрів, планують працювати над тим, щоб працівники освіти мали гідну оплату праці. До того ж увагу приділять і базовій освіті. Ганна Новосад розповідає, у найближчих планах відомства запровадити реформу нової української школи у середній та старшій освіті. 
 
Ганна Новосад міністр освіти та науки України 
 
До кінця року ми разом із колегами в парламенті хочемо внести в зал парламенту для голосування закон "Про повну загальну середню освіту". Це спеціальний закон, який покликаний далі впроваджувати зміни в школі. У грудні хочемо запровадити важливий елемент – це стосується другого циклу базової школи та старшої школи – це профорієнтація, ми хочемо впровадити практику пояснення дітям, які існують професії.
 
Також у міністерстві планують впровадження електронних підручників, створити 250 нових  лабораторій, де вивчатимуть математику, фізику, інформатику, природознавство та трудове навчання. А ще у планах облаштувати ще 25 лабораторій робототехніки. Крім того, у міністерстві зазначили, що одне з головних завдань реформи – побудова або відновлення 100 сучасних шкіл. Все це планують запровадити вже у наступному році.