Пик гриппа в Украине придётся на конец января – прогноз медиков

17.12.2019 13:50   -
Автор:
Медики заздалегіть розпочали підготовку до спалаху грозного вірусу. Втім на сьогодні рівень захворюванності на грип та ГРВІ, констатують у Мінохорони здоров'я , ще загалом не критичний. Жодного летального випадку внаслідок грипу не зареєстровано. А показник кількості хворих нижче епідпорогу. Втім фахівці припускають, що далі він буде збільшуватися. І в ряді регіонів епідемія може бути особливо сильною. 
 
В епідемічному сезоні 2019-2020 на грип та ГРВI захворiють до 6,7 млн. осiб. Очiкується двi хвилi підйому захворюваності: у грудні та наприкінці січня — на початку лютого, з можливим піком на 4-му тижні 2020 року. Слід пам'ятати, що грип – це гостра респіраторна вірусна інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом і відрізняються від ГРВІ блискавичним початком хвороби: гарячка, слабкість, втома, озноб і головний біль. 
 
І згідно прогнозу, слід очікувати два нових віруса  грипу – А/Брісбен і А/Канзас, яких раніше на території України не було. Але стверджувати, що останній точно дійде, фахівці не беруться. Так минулоріч новий вірус В/Колорадо, що циркулював в ряді країни, до України так і не дійшов , тож можливо і він завітає цього сезону. І хоча грип в Україні ще не проявив себе повною мірою, медики радять не нехтувати симптоми цього недугу і вчасно звертатися до лікаря, щоби уточнити діагноз і вчасно розпочати лікування. Адже грип небезпечний саме через ускладнення як то пневмонія та ниркова недостатність. 
 
Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип. Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. Якщо у людини типові симптоми грипу, варто проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем і виконувати його вказівки, а не займайтися самолікування. Пам'ятайте, що антибіотики не допомагають лікувати вірус. Їх можуть призначати лікарі, якщо є бактеріальне ускладнення. 
 
А ще У МОЗ нагадують, про найефективніший метод профілактики грипу та попередження його важких ускладнень – це щорічна вакцинація. Що є особливо важливим для представників груп ризику, до яких належать медичні працівники, вагітні, люди похилого віку та люди із хронічними захворюваннями.