Підвищення пенсій та соціальних виплат в Україні: кому дадуть надбавки

10.10.2022 18:27   -

В Україні з 1 жовтня підвищили пенсії та соцвиплати. Це, кажуть у Мінсоцполітики, пов’язано із підвищенням прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Кому і скільки додатуть – у матеріалі Харьковских известий.

В Україні підвищили пенсії та розмір соцвиплат одразу кільком категоріям. Це, кажуть у Мінсоцполітики,  пов’язано з переглядом мінімалки, а також затвердженими програмами підвищення соціальних виплат.

ОКСАНА ЖОЛНОВИЧ МІНІСТР СОЦПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Ми стартуємо з новою категорією людей пенсійного віку, пенсіонери 70+ отримають 300 гривень надбавки. Також зверну увагу, що особи, яким вже була призначена така надбавка в минулому році – 75+, 80+ отримають її вже в проіндексованому вигляді, тобто навесні вона уже було проіндексована. Також з першого жовтня враховуючи туж саму постанову Кабміну ми підвищуємо мінімальний рівень виплати пенсії для осіб старше 80 років, які мають повний страховий стаж до 3 000 гривень. Тобто менше ніж три тисячі їм пенсія незалежно від доходу виплачуватись не буде.

Перерахують пенсії і тим, у кого менше страховий стаж.

ОКСАНА ЖОЛНОВИЧ МІНІСТР СОЦПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Людям у яких менше страховий стаж відповідно пропорційна також буде підвищуватись пенсійна виплата. Також в тому ж жовтні буде загалом для усіх пенсіонерів підвищено пенсії з урахуванням того, що збільшується мінімальна заробітня плата і відповідно розмір мінімальної заробітньої плати вливає на нарахування мінімальних пенсій, вона також не значно але збільшиться.

Збільшаться і мінімальні виплати для осіб, які отримали інвалідність внаслідок військових дій. Вони  залежно від групи інвалідності та військового звання отримуватимуть щонайменше 6 500 гривень. Наступний крок, кажуть у Мінсоцполітики, ще одне підвищення.

ОКСАНА ЖОЛНОВИЧ МІНІСТР СОЦПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
І у нас планово перерахунок пенсії і всіх допомог відбуватиметься уже в грудні. Коли в нас, в черговий раз, підвищиться на 3,5 % приблизно, прожитковий мінімум тоді всі нижні межі і пенсії, допомоги також будуть перераховані.

При цьому вже у 2023 році підвищення виплат та прожиткового мінімуму не очікується. Водночас у Пенсійному фонді повідомили про зміни щодо оформлення допомоги від держави людям поважного віку. Тепер виплати можна отримати значно простіше: без черг, купи довідок, але за однієї важливої умови – наявність необхідного страхового стажу, а це мінімум 29 років. 

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
Якщо пенсіонер вже має весь необхідний страховий стаж, то він може подавати документи для оформлення пенсії, не чекаючи досягнення пенсійного віку. Звичайно, йдеться про кілька місяців раніше 60-річчя. Для цього потрібно: створити власний кабінет на сайті Пенсійного Фонду та авторизуватись у ньому за допомогою електронного підпису. Ліворуч буде меню, в якому потрібно знайти пункт “Заява на автоматичне нарахування пенсії”.

Далі потрібно заповнити всі пункти та прикріпити скан-копії необхідних документів. Підписати заяву за допомогою електронного підпису та відправити. Заявка буде оброблятись кілька робочих днів. А ті, хто накопичили достатню кількість трудового стажу для виходу на пенсію за рік-півтора до виповнення 60-ти років та залишились без роботи, можуть достроково вийти на пенсію.

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
Достроковий вихід на пенсію можливий:
• у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці (у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників. При реєстрації осіб у державній службі зайнятості та відсутності придатної для них роботи);
• у зв’язку з виявленням невідповідності працівника посади за станом здоров’я, але без необхідності реєстрації в державній службі зайнятості. Якщо пенсіонер працюватиме у період до досягнення пенсійного віку, дострокова пенсія не виплачуватиметься.

Водночас у Харкові продовжили нарахування усіх видів державної соцдопомоги. Так в управлінні соціального захисту населення адміністрації Індустріального району, звітують, щодня надають підтримку вразливим категоріям населення  – більше 6 000 громадян виплати до 31 грудня 2022 року. Замість санаторно-курортної путівки 58 осіб з інвалідністю внаслідок війни отримають компенсацію на суму 37 000 гривень, 29 осіб з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС – на суму майже 20 000 гривень. З початком опалюваного сезону отримувачам пільг на комунальні послуги та житлових субсидій автоматично буде проведено перерахунок. Крім того, додають в управлінні, триває щоденний прийом громадян. У вересні до спеціалістів управління з різних питань звернулись 3 500 осіб.