Підвищення акцизного податку, запровадження плати за паї, зміни для ФОПів: Податкові нововведення

05.01.2023 16:55   -

У 2023 році для фізичних осіб-підприємців змінюється розмір єдиного податку. Для першої групи ФОПів він складатиме 268 гривень, для другої – 1 340, третя ж група – сплачуватиме 2% два або 5% від доходів. Водночас, місцеві влади можуть самостійно контролювати це питання – надавати послаблення вдасться завдяки зниженню ставки єдиного податку. Однак експерти вважають, що реалізовувати це буде важко.

ТЕТЯНА ОСТРІКОВА ЕКСПЕРТ ІЗ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА
Фактично всі ставки залишилися такими, якими були на початку повномасштабної війни. Але все це може бути тимчасово. Адже влада пообіцяла МВФ прибрати можливість сплати 2% податку для ФОПів 3 групи з 1 липня 2023 року. Також треба буде значно розширювати використання РРО. А це все моменти, на жаль, не дуже приємні для бізнесу, особливо під час війни.

Загальна ставка єдиного соціального внеску залишиться на рівні минулого року – 22% від зарплати працівників. Її мінімальний розмір складатиме майже 1 474 гривень на місяць, максимальний – понад 22 110 гривень. Крім того, цьогоріч доведеться платити ще й податкове зобов’язання за свої паї. Це нововведення торкнеться не всіх і суму розраховуватимуть індивідуально.

АНДРІЙ МАРТИН СТАРШИЙ ПРОЄКТНИЙ МЕНЕДЖЕР ІЗ ЗЕМЕЛЬНОЇ РЕФОРМИ ОФІСУ РЕФОРМ КМУ
За середньостатистичний пай потрібно буде заплатити близько 6 тисяч гривень. Слід пам’ятати, що наразі в Україні близько 30% орендованих земель перебувають у «сірій» оренді — використовуються аграріями неофіційно, а розрахунок із власником паю відбувається готівкою чи у натуральній формі, наприклад, зерном. Це дозволяло таким «орендарям» економити на податках до місцевого бюджету.

Також цьогоріч зростуть і розміри акцизного податку – на 20% – на тютюнові вироби та алкоголь. Як пояснюють експерти, всі нововведення в оподаткуванні пов’язані з переглядом прожиткового мінімуму. Наприкінці минулого року Уряд затвердив його на рівні 2700 гривень. І поки що змінювати не планують. Однак експерти таке рішення не підтримують.

ОЛЕКСІЙ КУЩ ЕКСПЕРТ АНАЛІТИЧНОГО ЦЕНТРУ «ОБ’ЄДНАНА УКРАЇНА»
У нас існує ілюзія, що підвищення мінімальної заробітної плати має наслідком зростання середніх заробітних плат. Але це не так. Це сприяє лише збільшенню обсягів справляння податків. А щоб роботодавці стали підвищувати середні заробітні плати, треба збільшувати розміри прожиткового мінімуму. Під час війни я не радив би підвищувати мінімальну зарплату, адже це дуже боляче потім позначається на бізнесі.

Та і мінімальна зарплатня у 2023 році не зміниться – за рішенням Уряду, вона складатиме 6700 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: