Підвищення зарплат медиків в бюджеті-2021 не враховано – МОЗ

30.11.2020 13:48   -
Автор:
Ймовірніше за все зарплати медичних працівників у наступному році не зростуть, так принамі зазначають у Мінохорони здоров'я. Кажуть, пропонували у бюджеті-2021 збільшити видатки на фінансування медичної системи у розмірі 5-ти % ВВП замість 3-3,5%, з тим, щоби і збільшити оплату праці медичнх працівників, так, аби лікар отримував 23 тисячі, медсестри – 17 і молодший персонал – 12 тисяч гривень, але в Кабміні цю пропозицію не підтримали. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Міністерство охорони здоров'я запропонувало свій варіант бюджету, зробило бюджетний запит, це в нас почалося ще в серпні місяці, ми розрахували кожну гривню, яку нам необхідно витратити на надання медичної допомоги. І в цьому бюджетному запиті ми чітко визначили яка справедлива зарплата повинна бути в наших медичних працівників. Але в редакції бюджету, яку Кабмін направив на голосування у Верховну раду кошти на таке підвищення зарплат не передбачено. Я не можу собі дозволити погоджуватися з тим, щоби наші лікарі отримують найнижчу зарплату в нашій країні.
 
Але, зазначає очильник відомства, саме медики сьогодні найзатребуваніша професія і саме від них зокрема залежить наскільки успішно вдасться подолати пандемію COVID-19.
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
По рівню смертності на 1 мільйон людей під час пандемії COVID-19 ми знаходимося зараз в Європі на 29-му місці. У нас цей рівень смертності складає 280 на мільйон чоловік. Наприклад в Польща – 450, Франція – 701, Великобританія – 856, а в ас 280 і це заслуга виключно наших лікарів, наших медсестер, наших санітарок. Якщо ми не змінемо ситуацію, то через декілька років вони просто поїдуть, бо стануть таким магнітом, який європейські країни будуть до себе переманювати. 
 
А в Україні між тим і вперше за два останні тижня зареєстрували доволі низьку кількість нових випадків COVID-19 – 10 тисяч. Але це, кажуть у профільному міністерстві, ще далеко не той показник, щоб можна було говорити, що коронавірус відступає, бо минулого тижня в порівнянні з позаминулим, коли на коронавірус захворіли 97 тисяч українців, приріст інфікованих склав майже 7 тисяч і відповідно госпіталізованих майже на тисячу. Натомість, впевнені, що стрімку динаміку росту захворюванності вдалося, як то кажуть, збити. І за попередньою оцінкою тому багато в чому послугував карантин "вихідного дня". Щоправда, остаточно про ефективеість обмежень можна буде говорити тільки наступного тижня.