Первому слону независимой Украины из Харьковского зоопарка – 20 лет!

19.07.2018 14:28   -
Автор:
Багатотонній красуні з великим хоботом, слонисі Тенді з Харківського зоопарку, 20 років. Народилася вона 19 липня 1998 року в Одеському зоопарку. Це перше слоненя, яке з"явилося на світ в незалежній Україні. До Харкова дворічна 1,5 метрова, вагою у 770 кілограмів Тенді приїхала 7 жовтня 2000 року. Вона з легкістю подолала десятигодинний шлях Одеса-Харків, практично без зупинок в супроводі ескорту поліції. До прибуття Тенді в зоопарку готувалися ґрунтовно. Так була проведена повна реконструкція "Будинку слонів". 
 
Олег Грищенко завідувач зоологічної частини Харківського зоопарку
 
Она у нас была пугливая, но очень игривая, когда освоилась в слоновнике. Я очень хорошо помню её такие игры. Она играет, играет, а потом испугалась и бежит за меня, за спину, и там прячется, несмотря на то, что её габариты с каждым годом увеличивались, но это она проделывала достаточно долгое время. 
 
Зараз Тенді підросла до майже 2,5 метрів і важить близько 3 тонн, констатує Олег Грищенко. Змінився і характер: слониха стала більш спокійною, вальяжною, хоча іноді поводиться як маленька дитина, граючи і обсипаючись піском, або вередує, якщо щось не подобається.
 
Юрій Даниленко завідувач відділу слонів і бегемотів Харківського зоопарку
 
20 лет для возраста слона – это молодая женщина. половозрелыми они становятся в 10 лет. Они могут размножаться и раньше, но этот процесс регулируется более взрослыми самками в стаде. Поэтому наша Тенди сейчас такая молодая женщина. 
 
Улюблена розвага Тенді – купання зі шлангу, з гастрономічних уподобань – банани і буряк, додає Юрій Даниленко. Ювіляршу привітали по-особливому. Рано вранці співробітники зоопарку прикрасили вольєр композиціями з сіна, очерету, хмелю і вербових гілок. Головною став напис "Тенді 20" і квіткове серце, наповнене святковими частуваннями – кавунами, динями, бананами, буряком, морквою та яблуками.
 
Жанна Сивуха прес-секретар Харківського зоопарку 
 
Когда Тенди вышла на свое утреннее кормление, первое, что услышала, было поздравление от сотрудников зоопарка, которые в один голос прокричали: "Тенди, с Днем рождения!". И она как истинная леди, как девушка, очень вальяжно прошла через своеобразную открытку, которая для неё была подготовлена, не затронув практически ни один из элементов надписи и сразу же принялась поедать все угощения, которые были для неё приготовлены. Собственно говоря, по настроению нашей именинницы можно сказать, что все угощения и весь вот этот антураж, вся атмосфера пришлись ей очень по душе и юбилей удался! 
 
Побачити слониху Тенді та його чоловіка Ауна, а також інших мешканців зоопарку містяни та гості Харкова зможуть після заврешення масштабної реконструкції, що наразі триває. Доречі, тоді буде ще один подарунок – нові апартаменти під назвою "Королівство слонів".