«Перший проєкт в Україні». На якому етапі в Харкові будівництво підземної школи (відео)

10.01.2024 11:01   -

У Харкові тривають роботи з будівництва першої справжньої підземної школи в країні. Зводять її в Індустріальному районі міста на території однієї з місцевих шкіл.

ОЛЬГА ДЕМЕНКО ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ ОСВІТИ ХМР
Коли ми створили метрошколу і коли багато дітей її відвідують, то саме на метро «Тракторний завод» нам вдалося  знайти лишень одне приміщення і попит на навчання величезний. Плюс район Індустріальний густонаселений. До центру їхати далеко і переважка більшість шкіл не мають укриттів. Ми коли вибирали саме локацію, то ми розраховували на те, скільки дітей в школі, скільки навчальних закладів навкруги.

Ця підземна школа не проста, а відповідатиме всім нормам захисної споруди. Унікальність її в тому, що вона може витримувати ракету С-300, якими зазвичай і обстрілює російський ворог український Харків.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Це перший проєкт в Україні будівництва підземної – справжньої підземної школи і я дуже вдячний сьогодні нашим будівельникам, нашим проєктувальникам, які розробили цей проєкт. Ми маємо чіткий план що стосовно відкриття цієї школи,- підземної школи.  Дуже хочемо, щоб з 1 березня ця школа зафункціонувала. На сьогодні тут виконані всі будівельні роботи щодо бетонних робіт. І хочу сказати, що зараз йдуть роботи по гідроізоляції, теплоізоляції. Крім цього тут треба буде зробити систему воздухообміну, систему каналізації, водопостачання. Тому працюють, є графік робіт. І він поки що виконується.

Як тільки все тут буде завершено, підземна школа, кажуть у профільному департаменті, працюватиме у дві зміни. І навчатимуться не лишень школярі.

ОЛЬГА ДЕМЕНКО ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ ОСВІТИ ХМР
Це ПРУ (протирадіаційне укриття, – ред) розраховано на 450 школярів. Тобто в першу зміну 450 і в другу зміну 450. Ми щоденно можемо приймати 900 дітей. Тобто всі школярі, які в мікрорайоні і перебувають в Харкові , вони будуть мати можливість. Батьки уже підходять, уже питають уже записуються до школи. Зараз ми говоримо про те, що це ПРУ ми будемо використовувати як школу, то чому би сюди не запрошувати на кілька годин і дошкільнят. Як ми це вже почали робити у метрошколі.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Фінансування цієї школи виключно за кошти міського бюджету. Орієнтовна вартість цієї школи 56-58 мільйонів гривень. Дійсно, це великі кошти, але це потрібно робити. Це перший досвід, перш за все, і сподіваюсь, що він буде успішний. Я хочу, щоб у всіх районах міста Харкова такі школи у нас з’явилися. Зараз закінчимо в Індустріальному районі, потім перейдемо на центральні райони міста Харкова.

ОСТАННІ НОВИНИ