Перший віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул у Харкові

28.03.2013 22:13   -
Автор:

Олександра Суфіянова кореспондент

-Віце-премєр-міністр України Олександр Вілкул завітав на Харківщину. Під час візиту він ознайомився з харківською спортивною ареною, що проектується і будується як багатофункціональний майданчик для проведення євробаскету 2015, оглянув міні-завод з виготовлення ліфтів та побачив, як працює котельня  по вулиці Шевченка, де нещодавно були запроваджені енергоефективні сучасні технології.

На підприємстві віце-прем'єр-міністру показали унікальний котел, що був розроблений вітчизняними фахівцями. Переваг в нового обладнання чимало. Воно працює в авторежимі і лише на природному газу низького тиску. А ще окупається приблизно за рік, і в порівнянні зі старим котлом економить протягом одного сезону до трьохсот кубометрів газу.

Євген Зінченко головний інженер КП "ХТМ"

-Котел, который мы установили на 20 процентов меньше потребляет топлива, при той же теплопроизводительности. Значит, вот этот котел новый берет расход газа при максимальной нагрузке такой же, как два котла, а тепла вырабатфывает в два раза больше.

За словами фахівців, в планах підприємства – встановити в котельні ще два подібні котли. Побачивши таку модернізацію, віце-прем"єр-міністр Олександр Вілкул високо оцінив таке досягнення та наголосив – досвід роботи унікального обладнання буде використано по всіх регіонах України.

Олександр Вілкул Віце-прем'єр-міністр України

-Мы сегодня провели совещение на котельной в городе Харькове, где сейчас проходит промышленные испытания котел украиснкого производства, который на сорок процентов дешевле западных аналогов и потребляет на сорок- пятьдесят процентом меньше газа, чем те котлы, которые стояли ранее. Вот такие программы импортозамещения и является будущее модернизации жилищно-коммунального хозяйства.

Це вже Олександр Вілкул говорить під час зустрічі з представниками комунального господарства з різних областей України. Взагалі, каже, зниження споживання газу та його ефективне заміщення – одне з ключових завдань перед країною.  

Олександр Вілкул Віце-прем'єр-міністр України

-Мы просим каждую область быть готовыми представить программму снижения потребления газа, это может быть снижение потребления газа, это может быть переход на другие виды топлива: уголь, торф, пиллеты, через неделю – две мы проведем заслушивание каждой области.

І у цілому на колегії, що відбулася у Харкові, віце-премєр-міністр основну увагу приділив саме реформуванню сфери ЖКГ та визначив основні його напрями.

Олександр Вілкул Віце-прем'єр-міністр України

-Первое – это финансовое стимулирование создания ОСББ, большая программа по ремонту лифтов и здесь может быть большое сотрудничество именно с городом Харьковом, с Харьковским опытом и недаром мы сегодня выездное совещание провели на предприятии, которое занимается лифтами, модернизация водоснабжения, модернизация теплоснабжения, а также зима эта показала, необходимость приобретения коммунальной техники, а также замена троллейбусов, трамваев Горэлектротранса, в Харькове в этом плане немножко ситуация получше, потому что они приобрели большое количество, когда готовились к Евро 2012. Но в других городах Украины эта ситуация похуже.

Стосовно модернізації ліфтового господарства України, зазначив віце-прем'єр-міністр, тут не просто будуть враховувати позитивний досвід Харкова з виготовлення ліфтових кабін, запровадження автоматизованої системи за допомогою GPS та встановлення відеокамер. Можливостей набагато більше. У Харкова з'являться нові замовлення, а значить і нові робочі місця, впевнений Олександр Вілкул.

Чимало уваги під час колегії приділили і підготовці до весняної повені. Віце-прем'єр-міністр наголосив, кожна область повинна забезпечити захист територій від цього явища: прочистити  ливньовки, каналізаційні колектори, канали, а також перевірити роботу захисних споруд та дамб на водосховищах. Говорили тут і про дороги Харківщини. Третього квітня в область почнуть надходити кошти на їх капітальний ремонт. Тож Олександр Вілкул підкреслив, завдання «Укравтодору» та регіональної влади – якнайшвидше розгорнути широкомасштабні роботи.

Олександра Суфіянова