Переводы от “заробитчан”: в НБУ обнаружили новую тенденцию

17.12.2019 13:22   -
Автор:
З початку року по жовтень-2019 з-за кордону українські заробітчани надіслали майже 10 мільярдів доларів. Втім, як наголошують у Національному банку України, такі показники свідчать про те, що надходження від трудових мігрантів зараз практично не зростають, бо схожі з минулорічними. Одна з причин стабілізації обсягу переказів від трудових мігрантів, в НБУ пов'язують із зміцненням гривні.  За повідомленням відомства, доходи українців у національній валюті почали зростати приблизно на 20% в рік. Відповідно статистистиці, ще кілька років тому різниця в зарплатах в Україні і в Польщі в валюті була один к чотирьом, наразі ж коефіцент складає менше двох з половиною.
 
Олег Чурій заступник голови Національного банку України
 
Тому стимули для імміграції закордон вони насправді зменшуються, оскільки економічна ситуація поліпшується доходи, як номінальні так і в іноземній валюті, якщо порахувати, вони збільшуються. І от якраз зменшення темпів переказів із-за кордону, якраз і свідчить про те, що ситуація в середині країни вона економічно стає набагато кращою.
 
Водночас, наразі 900 тисяч українців офіційно працює тільки в Польщі. За офіційними даними, загальна кількість трудових мігрантів з України складає близько дев'яти мільйонів чоловік.