Переваги ОСББ

08.12.2012 18:18   -
Автор:

Галина Павлова голова правління ЖК "Молот"

-Вот заплатил человек, то есть они знают, что это за вывоз мусора, за обслуживание лифтов, электроэнергию. Вот мы экономлампы ставим. То есть сами руководим, что нам делать, как нам делать, на какаю сумму денег.

Тетяна Цуканова вісім років тому поміняла прописку. Переїхала з будинку комунальної власності до ОСББ. І жодного разу про це ще не пожалкувала.

Тетяна Цуканова мешканка будинку № 29 по вулиці Леніна

-Ой, что там говорить про коммунальную собственность. Если я сейчас прихожу к папе в коммунальную собственность, я все время говорю: "ребята, почему вы себе в подъезде лампочку не вкрутите, почему у вас темно в тамбуре, почему вы живете в такой помойке и не сделаете у себя порядок.

Якщо людям не байдуже у яких умовах вони живуть  – вони об’єднуються та спільно вирішують проблеми. Саме так зробили мешканці будинку по вулиці Дмитрівській, п’ять, п'ятнадцять років тому створивши ОСББ. Ставши господарями власного будинку, не стали чекати на доброго чарівника: зробили ремонт, домовилися з постачальниками і нарешті навели такий лад, який самі забажали. Тепер до них на оглядини приїжджають навіть із міністерства ЖКГ.

-Каждый стояк можно, вот аварийная ситуация случилась, я сделала так, так и сброс идет в канализацию. То есть ничего не надо делать. Хвастаюсь, ни чего не надо.

Підвал сухий і теплий. А у мешканців жодних нарікань на труби – не течуть, каже голова правління ОСББ Юлія Самойлова. Перший замміністр виносить вердикт побаченому.

-Чувствуются мозги.  Я имею ввиду грамотно все построено.

Нині у Харкові налічується близько трьохсот будинків з формою власності ОСББ і півтисячі житлових кооперативів. Такі об’єднання, кажуть у Департаменті житлового господарства, пріоритетні для міста. Згідно закону об’єднання співвласників багатоквартирних будинків не платять ПДВ, це дозволяє зменшити витрати на ремонт щонайменше на двадцять відсотків. Тож мерія всіляко їм допомагає. Якщо співвласники багатоквартирного будинку вирішили поміняти комунікації чи дах, з міського бюджету на ці роботи їм виділяють п’ятдесят відсотків необхідної суми.

Роман Нехорошков директор Департаменту житлового господарства

-За последние три года мы имеем нормальную положительную динамику с точки зрения увеличения объемов финансирования из городского бюджета. В этом году порядка 7, 5 миллионов у нас предусмотрено в рамках этой программы на поддержку жилищных кооперативов и совладельцев многоквартирных домов.

Цього року міська рада пішла ще далі. Мешканці будинків, які вперше зареєстрували ОСББ отримують фінансову допомогу. Не менше п’ятдесяти тисяч гривень на капітальний ремонт будівлі. Точну суму інвестицій погоджують на зборах із мешканцями, враховуючі і вік будинку, і кількість мешканців, і обсяги необхідних робіт.
Ті ж ОСББ, які господарюють не перший рік, теж не залишаються без підтримки, вони мають право на пільговий державний кредит. Його видають на десять років під три відсотки річних. Співвласникам багатоквартирного будинку для цього достатньо лише надати до міністерства проект на виконання бажаних робіт.

Олександр Аліпов перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

-Намного выгоднее сегодня привлечь ресурс за кредит сделать утепление и таким образом обеспечить свое нормальное комфортное проживание.

Цього річ держава надала ОСББ таких кредитів на сорок мільйонів гривень. Наступного року, обіцяють у Міністерстві, цю суму збільшать вдвічі. Тож кілька харківські ОСББ вже готують документи для участі в державних програмах енергозбереження, щоб отримати цільові кредити на утеплення будинків та встановлення в них індивідуальних котелень. Якщо треба, в оформленні необхідних паперів їм допомагають юристи харківської мерії.