Переселенці за кордоном: як подолати стрес, живучи на чужині, радить психолог

22.02.2023 14:30   -

Війна триває вже рік. Затяжний стресс переживають і ті, хто залишився в Україні, і ті, хто виїхав. Як зберегти емоційну рівновагу та гідність, перебуваючи в евакуації за кордоном, розповідає практикуючий психотерапевт.

Одна з найперших порад – це усвідомити, що все ж таки ви в гостях. Так, українці не за власної волі залишили свої домівки, але треба навчитись бути вдячними за прихисток.

МІЛА ЧИСТІКОВА ПСИХОТЕРАПЕВТ
Нам ніхто нічого не винен., будьте вдячними, що чужі люди відкрили свої оселі.

Нехай після перебування українців в іншій країні залишаться лише гарні спогади, говорить психологиня. Уявіть, що вам випала нагода показати своєю поведінкою, вчинками, розмовами всю красу, силу, волю, гідність українців.

МІЛА ЧИСТІКОВА ПСИХОТЕРАПЕВТ
Бо ті, хто зараз закордоном, це є дипломати нашої нації. Іноземці розуміли,що ми не росіяни, ми відрізняємось, ми людяні, щирі, відповідальні.

І найскладніший іспит, який проживають наразі українці за кордоном – це самотність. Тому так важливо, каже психологиня, об’єднуватись.

МІЛА ЧИСТІКОВА ПСИХОТЕРАПЕВТ
Дуже важливо спілкуватися з людьми, які проживають схожий досвід. Це зустрічі за чашочкою чая чи кави можуть дати відчуття, що ви не самотні. Важливо створювати гуртки по інтересам, дитячі гуртки.

Такі прості загальні поради, каже психолог, допоможуть українцям в евакуації пережити місяці розлуки з рідними, друзями. Згуртують людей, прогонять сумні думки, зарядять на позитивні емоції і допомогу тим, хто нищить ворога на фронті та в тилу.

ОСТАННІ НОВИНИ