Переселенці та особи без харківської прописки зможуть проголосувати на місцевих виборах

29.05.2020 14:22   -
Автор:
Переселенці з Луганщини та Донеччини і ті, хто живе у Харкові чи працює, але прописаний в іншому місті чи регіоні, зможуть взяти участь у найближчих місцевих виборах. Це передбачено змінами до Закону України "Про Державний реєстр виборців". Так вже 1 липня  набуває чинності постанова Центральної виборчої комісії № 88. Що передбачає новий порядок  щодо зміни виборчої адреси. А це означає, кожен, хто бажає проголосувати,  повинен подати заяву з відповідним пакетом документів до відділу ведення Державного реєстру виборців. 
 
Оксана Гуслєва начальник відділу юридичного Департаменту 
 
До заяви виборець повинен додати обов'язково документи, які підтверджують його фактичне місце проживання. Це може бути договір оренди найму житла, документ, що підтверджує право власності на житло , яке розташоване на відповідній території. Це документи, які підтверджують здійснення підприємницької діяльності, довідка про взяття на облік внутрішно переміщеної особи. Це документи, які підтверджують необхідність догляду за особою, яка проживає на відповідній території. Це можуть бути документи, які підтверджують перебування у шлюбі, або родинних відносинах з особою, яка проживає на відповідній території. 
 
Подавати пакет документів можна як письмово, або ж у електронній формі. Письмово – до районних відділів ведення Державного реєстру виборців, особисто, або ж через уповноважену особу. Щодо подання заяв онлайн, підкреслюють спеціалісти, то для цього потрібно мати персональний електронний цифровий підпис. 
 
Оксана Гамрецька начальник відділу Державного реєстру виборців адміністрації Холодногірського району 
 
Ви заходите на офіційний веб-портал Центральної виборчої комісії у вкладинці Державний реєстр виборців ви заповнюєте відповідну електронну форму і підписуєте її кваліфікованим електронним підписом. Згідно закону України про електронні довірчі послуги. До такої заяви обов'язково додається документ, який підтверджує фактичне місце проживання. Ці документи повинні бути у форматі GPK або PDF і розмір не повинен перевищувати 5-ти мегабайтів. 
 
Всі подані заяви щодо зміни виборчої адреси державні органи розглядатимуть протягом 15 днів. Подавати їх можна вже з 1 липня і максимум до 5-го дня з початку виборчої кампанії. До цього часу переселенці, і харків'яни за фактичним місцем проживання, права голосу на місцевих виборах були позбавлені.