Перехід на літній час: чи зекономить це електроенергію?

24.03.2023 16:45   -

Для чого переходити на зимовий та літній час? Серед найпоширеніших пояснень – економія електроенергії. Хоча, на думку деяких експертів, щорічний перехід на літній час в Україні не допомагає суттєво економити електроенергію. Така економія виходить лише на рівні статистичної похибки.

МАКСИМ БІЛЯВСЬКИЙ АНАЛІТИК ЕНЕРГЕТИЧНИХ РИНКІВ
За моїми суб’єктивними оцінками, з переведенням стрілок вдається заощаджувати не більше 2% обсягів електроенергії, і це на рівні статистичної похибки. У той же час, як показав досвід опалювального сезону в умовах російських атак на енергооб’єкти, нам потрібно близько 20%. Тобто, саму ідею повністю відкидати не варто, але нам потрібно насамперед рухатися у напрямку зниження енергоємності промислових підприємств.

За словами експерта, головним споживачем насамперед є домашні побутові прилади та енергоємні підприємства. У зв’язкку з цим забезпечити економію може модернізація, а не скорочення часу роботи вуличного освітлення.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Та жити в одному часовому поясі весь рік неможливо, запевняють інші експерти, – відстань між західними і східними областями занадто велика.

МАКСИМ БІЛЯВСЬКИЙ АНАЛІТИК ЕНЕРГЕТИЧНИХ РИНКІВ
Так, якщо залишити літній час назавжди і не переходити на зимовий, то в Ужгороді взимку схід Сонця буде лише о 9:20, і його жителям доведеться йти на роботу і в школу в темряві.
А якщо залишити незмінним зимовий час, то влітку в Харкові схід Сонця буде о 3 годині ночі, а захід – о 19:47.

В результаті півночі буде занадто світло, а темніти буде майже як взимку. Тож поки суперечки точаться, готуйтесь у неділю перевести стрілки на годину вперед.

ОСТАННІ НОВИНИ