Передача земель тергромадам должна стать нормой закона, считают в партии “Відродження”

08.02.2018 14:58   -
Автор:
Держгеокадастр з цього місяця розпочав передачу сільськогосподарських земель до власності об’єднаних територіальних громад – це те, чого так довго чекали на місцях. Бо, як кажуть в самих територіальних громадах, для них це важливо з кількох причин: це унеможливить виникнення ситуацій з рейдерським захопленням землі, які дотепер могли відбуватися, дозволить контролювати надходження від плати за оренду землі та податку з неї і загалом вплине на економічний розвиток громад. 
 
Володимир Скоробагач заступник голови Харківської обласної ради, керівник фракції партії "Відродження" в Харківській облраді 
 
Партия "Відродження" всегда добивалась того, чтобы местные громады получили право распоряжаться землёй. Сейчас на Харьковщине 13 объединённых громад. В ближайшее время их будет ещё больше. Теперь земельные решения не будут приниматься без учёта их интересов. Это и есть децентрализация в действии, а не на бумаге.  
 
До того, як ділянки будуть передані громадам, управління ними Держгеокадастр здійснюватиме виключно за погодженням з органом місцевого самоврядування. Ну а сам алгоритм переходу землі включатиме 4 етапи. Клопотання, інвентарізація, реєстрація і безпосередньо вже передача. Як зазначають депутати партії "Відродження", таку ініціативу уряду передати землі об"єднанням територіальних громад цілком підтримують, однак наполягатимуть, щоб це в подальшому відбувалося суто на законодавчому рівні. 
 
Володимир Скоробагач заступник голови Харківської обласної ради, керівник фракції партії "Відродження" в Харківській облраді 
 
Еще весной позапрошлого года по инициативе наших народных депутатов был подготовлен и принят в первом чтении законопроект, который  предусматривал расширение прав громад в отношение земельных вопросов. Но он так и не был проголосован во втором чтении. Несмотря на то, что правительство нашло возможность передать земли громадам без смены законодательства, наши депутаты продолжат добиваться, чтобы эта норма стала законом.  
 
Ну а поки в дії розпорядження уряду. Процес передачі земель триватиме до кінця року. І першу таку передачу планується здійснити вже наступного місяця.